Уранці 26 червня у Сумах відбулася «Голодна хода» — протестна акція працівників місцевого машинобудівного науково-виробничого об’єднання. Її проведення ініціювала незалежна профспілка підприємства. Сотні людей пройшли вулицею Горького, де розміщений головний офіс підприємства, до майдану Незалежності, на якому розташовані будівлі органів влади міста та області.

Лідери профспілкової організації повідомили, що з пропозицією організувати масові протести до них звернулася понад тисяча машинобудівників. Іншого виходу, вважає голова профспілки Валерій Шершенюк, не існує, бо працівники об’єднання вже тривалий час відчувають себе не лише обкраденими матеріально, а й приниженими. Виплату чесно зароблених грошей адміністрація підприємства затримує їм уже на сім місяців. Станом на початок травня, згідно з даними Сумського обласного управління статистики, борг роботодавця перед найманими працівниками становив 117 млн грн. На сьогодні він уже значно більший.
Про соціально-економічні негаразди Сумського машинобудівного науково-виробничого об’єднання неодноразово розповідав «Голос України». У публікаціях йшлося про 5-місячний борг із зарплати. На такому хиткому «плаву» підприємство трималося понад рік — сукупна недоплата хоч і не зменшувалась, але й не зростала. Машинобудівники тяжко переживали безгрошів’я, а дехто з них навіть погрожував самогубством, якщо не отримає зароблене. Наша газета повідомляла про дві такі спроби, що сталися в об’єднанні з багатомісячним проміжком у часі: обидва робітники видерлися на 30-метрову трубу та погрожували стрибнути вниз.
На початку весни джерело в адміністрації машинобудівного підприємства запевнило кореспондента «Голосу України», що найближчим часом ситуація стабілізується. Бо зима закінчилась, і завдяки цьому зменшились накладні витрати, зокрема на опалення величезних приміщень. Тож вивільнені кошти можна буде спрямувати на зменшення, якщо не на повну ліквідацію зарплатного боргу. Однак минув час, проте, замість покращитись, ситуація лише погіршилась. 5-місячний борг перетворився на 7-місячний.
21 червня на двох виробничих майданчиках об’єднання відбулися страйки працівників. Через це 25 червня сотні людей не потрапили на свої робочі місця — крізь прохідну пропустили лише тих, хто був задіяний у безперервних виробничих процесах. Заступник голови Незалежної профспілки ПАТ «Сумське МНВО» Михайло Биченко запевнив, що працівники позиватимуться до суду, бо відбулося грубе порушення їхніх конституційних прав на працю. Щоб задокументувати той факт, що машинобудівники не вдалися до прогулів, а їх насправді не допустили до роботи, до прохідної викликали поліцейських. На прес-конференції для сумських журналістів Валерій Шершенюк повідомив, що восени в об’єднанні відбудеться скорочення 400 працівників. Офіційно ця інформація поки що не підтверджується, але активісти підприємства побоюються, що адміністрація спробує відігратися саме на них.
Генеральний директор підприємства Олексій Цимбал оприлюднив письмове звернення до працівників, у якому повідомив, що об’єднання  з 25 червня переводиться у режим «оплачуваних простоїв». Він триватиме до 6 липня. До такого рішення адміністрація вдається через те, що «левова частка трудового колективу не налаштована працювати до виплати зарплати, а забезпечити її об’єктивно буде можна не пізніше першої декади липня». Людям запропонували скористатися відпустками та заробленими відгулами. В адміністрації СМНВО не втрачають оптимізму та запевнюють, що «оголошено старт низки серйозних проектів компресорного спрямування на Близькому Сході». Перший транш від реалізації укладених контрактів на суму 1 млн євро уже мав надійти на рахунки підприємства, але гроші затримались. На початку липня вони обов’язково прийдуть, і тоді можна буде виплатити частину зарплати за грудень та профінансувати першочергові виробничі потреби.

Володимир ЧЕРНОВ.
Фото автора.

Сумська область.