Президент Росії Володимир Путін розповів російським дипломатам, що в Гельсінкі в понеділок він запропонував президентові США Дональду Трампу провести референдум на Донбасі. Про це повідомляє Bloomberg із посиланням на двох осіб, які брали участь у закритому засіданні в МЗС РФ у четвер. Пропозиція Путіна полягає у проведенні референдуму на окупованих територіях Донбасу під міжнародним патронатом, під час якого місцеві мешканці мають висловитися щодо статусу цих територій. Трамп попросив Путіна не обговорювати цю ідею під час прес-конференції після гельсінкської зустрічі, щоб дати йому час її обдумати, розповів один із співрозмовників агентства.
У Білому домі на момент верстки номера не відреагували на цю інформацію. А речник Кремля Дмитро Пєсков відмовився коментувати деталі того, що говорив Путін про Україну на зустрічі, лише заявивши: «Було обговорено деякі нові ідеї. Вони будуть опрацьовуватися». Сам Трамп у Твіттері написав, що вважає зустріч з російським колегою «великим успіхом», і називав Україну серед обговорюваних тем, не надаючи деталей.
Та це вже не перше і, мабуть, не останнє відлуння саміту США—РФ, який активно обговорює весь світ уже шостий день. Речниця Білого дому Сара Сандерс у Твіттері повідомила, що Трамп запросив Путіна до США. За її словами, Трамп попросив радника з національної безпеки Джона Болтона запросити російського колегу відвідати Вашингтон цієї осені, й додала, що обговорення такої зустрічі вже ведеться.
Водночас в інтерв’ю каналу CNBC Трамп заявив, що стане найгіршим ворогом, якого коли-небудь мав Володимир Путін, якщо відносини з Москвою не покращаться. При цьому наголосив, що по відношенню до РФ він є «набагато жорсткішим за будь-якого президента протягом багатьох-багатьох років», а «можливо, і за весь час». Однак, зазначив Трамп, він дуже цінує можливість налагодити відносини з Москвою.
Наразі вловити послідовність та логіку думок і висловлювань американського лідера дуже важко. Зрозуміло одне — Трамп вкотре проявив послідовну непослідовність. І якщо американському суспільству варто перейматися, чи не спаплюжив очільник Білого дому імідж США заявами, зокрема, то про недовіру, то про довіру до розвідки своєї країни, то українському — чи не вирішували наші питання без нас.