Координація підходів і практичні заходи у справі протидії будівництву газогону «Північний потік-2» стали основною темою розмови Президента України Петра Порошенка та новопризначеного заступника Державного секретаря США з питань енергетичних ресурсів Френсіса Феннона, яка відбулася у Києві. «Дуже важлива наша координація у питаннях недопущення будівництва «Північного потоку-2». Як проекту, який загрожує не лише енергетиці України і Європи, а напряму стосується геополітичної безпеки. І я вітаю абсолютно чітку і послідовну позицію американського Президента Дональда Трампа і американської адміністрації, американського уряду. Для нас це надзвичайно важливо», — зауважив П. Порошенко, інформує його прес-служба.

П. Порошенко також висловив вдячність американській стороні за послідовну підтримку та практичну допомогу нашій державі в зусиллях з диверсифікації джерел енергопостачання, зниження залежності в цьому питанні від РФ, реформування енергетичного сектору.

У свою чергу Френсіс Феннон наголосив на важливості відносин Києва та Вашингтона, зокрема в сфері енергетичної безпеки. «Також хочу висловити непохитну підтримку України з боку США і категоричний спротив проекту «Північний потік-2». Хочу підкреслити необхідність підтримки надійного транзиту газу в Україні. Ми всі єдині в США щодо підтримки України», — цитує заступника держсекретаря США з питань енергетичних ресурсів прес-служба П. Порошенка.

«Я хотів би поаплодувати вам за ваше лідерство, а також країні — за ті реформи, які ви проводите. Ці реформи сприяють ще більшому обсягу інвестицій. Вважаю, що ці реформи є важливим сигналом для решти світу інвестувати в Україну. Бізнесмени зацікавлені в прозорих, зрозумілих та прогнозованих правилах, і ви встановлюєте такі умови», — також наголосив Френсіс Феннон.

За результатами візиту Держдепартамент поширив заяву, в якій наголосив, що Сполучені Штати вітають досягнення нашої країни у реформах, спрямовані на забезпечення енергетичної незалежності. У відомстві зауважили, що важливим кроком нашого уряду в контексті реформування українського енергетичного сектору є підписання Меморандуму про взаєморозуміння між НАК «Нафтогаз України» та АТ «Магістральні газопроводи України», яким передбачається відокремлення оператора газотранспортної системи. Відзначено, що ця реформа відповідає політиці, яку підтримують ЄС, Сполучені Штати та міжнародне співтовариство.