Поліське село Люхча, що в Сарненському районі, відоме народним аматорським фольклорно-етнографічним гуртом «Троян», який є одним із найстаріших фольклорних колективів Рівненської області. Діяти почав у 1986 році. Тоді дванадцять місцевих жителів зібралися на свято, щоб поспівати. Почали згадувати самобутні люхчанські пісні, танці, й закипіла робота навколо репертуару.

Першим керівником гурту став директор сільського Будинку культури Анатолій Мисанець — шанувальник і збирач поліських традиційних обрядів. У 1990 році цьому самобутньому колективу присвоїли звання народного аматорського. У репертуарі більше сотні українських народних побутових, весільних, обрядових пісень, а також обрядодійства. Саме люхчанські весільні обряди та побутові поліські пісні й танці у виконанні гурту «Троян» давно вже стали відомими далеко за межами Рівненщини й увійшли до репертуару багатьох фольклорних гуртів України. «Троян» неодноразово з успіхом представляв традиційну культуру Рівненського Полісся на концертах-звітах Рівненщини в Національному палаці мистецтв «Україна» в Києві.

А нещодавно пісні у виконанні найстарших учасниць «Трояна» Галини Василівни Радько, Ольги Василівни Камзьол, Мотрони Павлівни Радько, Ганни Іванівни Денисюк (на знімку справа наліво)

знімав і записував відомий музикант, композитор і етнограф з Угорщини Міклош Бот, який уже тривалий час займається музичними експедиціями. За останні роки він об’їздив десятки українських сіл у різних областях, де зробив більше сотні записів.

Сарни Рівненської області.

Фото Володимира СОСЮКА.