Держдепартамент США офіційно проголосив політику, яка підтверджує, що Вашингтон і надалі жорстко дотримуватиметься невизнання анексії Криму Росією і ніколи не змінить свою позицію. Відповідний документ, що має назву «Кримська декларація» (на знімку), опубліковано на сайті американського зовнішньополітичного відомства. «Росія, шляхом вторгнення в Україну та анексії Криму в 2014 році, намагалася підірвати основоположний міжнародний принцип, якого дотримуються демократичні держави: жодна країна не може силою змінювати кордони іншої. Держави світу, включно з Росією, погодились з цим принципом і висловили це в Статуті ООН, давши обіцянку утримуватись від погрози чи застосування сили проти територіальної цілісності або політичної незалежності будь-якої держави. Цей основоположний принцип — підтверджений у Гельсінському заключному акті — становить фундамент, на якому базується наша спільна безпека», — наголошується у документі.

Під час акції «Крим — це Україна!»

Фото з відкритих джерел.

На знімку: заступник міністра закордонних справ України Сергій Кислиця, уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв  — тримає в руках «Кримську декларацію»,  помічник 
Держсекретаря США Весс Мітчелл, посол України в США Валерій Чалий
(зліва направо).

Фото зі сторінки у Фейсбуку Валерія Чалого.

Новиною «Кримської декларації» став офіційно проведений зв’язок між політикою щодо півострова та невизнанням анексії балтійських держав з боку СРСР. Нагадаємо, що в 1940 році США підписали «Декларацію Веллса» і таким чином відмовилися визнавати входження до складу СРСР Латвії, Литви та Естонії. Цього принципу Штати дотримувалися аж до розпаду СРСР, коли балтійські держави відновили незалежність. Схожим сценарієм Америка обіцяє слідувати і щодо України.

«Спільно з союзниками, партнерами і міжнародною спільнотою Сполучені Штати відкидають спробу Росії анексувати Крим і зобов’язуються дотримуватися цієї політики, доки не буде відновлена територіальна цілісність України», — йдеться в офіційний заяві на сайті Держдепу. Декларація підсумовує, що «РФ вчинила не так, як мала би діяти велика нація, обравши самоізоляцію від міжнародного співтовариства».

Виступаючи у середу в сенатському комітеті Держсекретар Майк Помпео заявив, що ніякого послаблення антиросійських санкцій, котрі США наклали після спроби анексії півострова, не буде, «доки Москва не поверне контроль над Кримом Україні».

Наразі не ясно, які наслідки потягне за собою ця декларація.

Документ одразу викликав реакцію в нашій країні та світі. Президент України Петро Порошенко назвав заяву Вашингтона «достойною відповіддю гібридним провокаціям Кремля після Гельсінкі». «Приналежність Криму нашій державі не обговорюється — не була, не є і не може бути предметом компромісів. Переконаний, що згадана заява Державного секретаря США Майка Помпео нарешті позбавить Кремль імперських ілюзій», — написав він у Фейсбуку.

Європейський Союз також підтримав «Кримську декларацію» із досвідом країн Балтії у своїй основі та вважає, що документ ілюструє міцну позицію щодо незаконної анексії Криму Росією, пише «Європейська правда». В спільноті водночас підтвердили незмінність своєї позиції стосовно невизнання та засудження незаконної анексії півострова. Окремі заяви з підтримкою документа прозвучали, зокрема, у Великій Британії, Німеччині, Польщі, Литві, Латвії. Країни чітко наголошують, що анексія суперечила міжнародному праву, і закликають Москву закінчити окупацію.

Невизнання анексії Криму — не нова позиція як для нинішньої адміністрації США, так і попередньої. Але заява Держдепу — прагнення адміністрації Дональда Трампа чітко продемонструвати своє ставлення до анексії після недавньої дипломатичної плутанини. Нагадаємо, Україну та європейську спільноту всерйоз занепокоїла ситуація з американським лідером, який напередодні й під час липневого саміту НАТО уникав прямої відповіді на запитання журналістів про можливість або неможливість визнання анексії Криму. А під час прес-конференції за результатами саміту США—РФ у Гельсінкі й зовсім нічого не згадав про півострів. Хоча згодом він наполягав, що «жоден президент США не був твердішим стосовно Росії».