Подолати на велосипедах 10 тисяч кілометрів, відвідати 400 міст США і Канади за 100 днів — така мета учасників амбіційного туру «Чумацький Шлях». Вони завітали і до міста Ред-Дір, що в канадській провінції Альберта. Їх приймала місцева Свято-Володимирівська українська католицька церква. У ній зібралася українська громада міста, щоб поспілкуватися із земляками.

На знімку: під час зустрічі з українською громадою міста Ред-Дір.

Фото автора.

— Наша мета — об’єднання українців. Ми помітили, що на зустрічі з нами приходить багато українців, які до цього не знали одне одного. Вони починають спілкуватися, створювати нові проекти, гуртуватися заради власного майбутнього. Українська громада стає сильнішою, і її вплив на владу теж стає сильнішим, — розповів організатор туру Костянтин Самчук.

Це вже його третій тур. Перший був містами України. І для Костянтина це була своєрідна реабілітація після АТО, де він брав участь як військовослужбовець. Другий тур був грандіозніший — країнами Європи. За 100 днів подолали 11 тисяч кілометрів, відвідали 16 країн! І мета з пригодницької-пізнавальної переросла в мало не дипломатичну: покращити імідж та впізнаваність України, об’єднати українців, довести незламність українського духу та зібрати кошти для адресної допомоги тим, хто постраждав унаслідок війни на Донбасі.

У складі «велочумаків», як вони самі себе називають: вже згаданий Костянтин Самчук, Сергій Коновал, Ярослав Матвійчук, Максим Симак, Дмитро Трокін, Сергій Котик, Ольга Ахмєдова. Вони — з різних міст України, майже всі — велосипедисти-любителі.

Також у місті Ванкувері (провінція Британська Колумбія) до них приєднався канадець українського походження Ігор Амбрузяк — він водій автомобіля, який супроводжує велосипедистів.

За рухом «Чумацького Шляху» пильно стежать мас-медіа. І не лише українські, а й закордонні. У великих містах Північної Америки «велочумаків» постійно запрошують на радіо й телебачення. І звичайні пересічні американці, й канадці, коли бачать групу велосипедистів у жовто-блакитних футболках, не проминуть поцікавитися: звідки вони і куди їдуть.

— Американці дуже дивуються, коли дізнаються, що ми з України й вирішили перетнути Північну Америку на велосипедах від океану до океану. Кажуть: «Ви що, божевільні?» – розповів Костянтин Самчук.

— Ми сіли й поїхали. Пересуваємося на скромних велосипедах. Виходить, що люди недооцінюють свої можливості. Ми можемо робити більше, ніж гадаємо, — висловив свою думку Сергій Коновал.

У велосипедистів є своя тактика «маленьких кроків». Кожен крок — це 30 кілометрів, після нього — зупинка, щоб випити води й перекусити. І ось такими «маленькими кроками» за день долають у середньому 150 кілометрів. Харчами забезпечують українські громади, доводиться ще купувати продукти, які найшвидше закінчуються — овочі, фрукти, воду. На ночівлю приймають українські організації та церкви, звичайні сім’ї, причому не лише українські, а й американські та канадські. У Скелястих горах доводилося спати в наметах, під дощем.

Як справжні чумаки, велосипедисти мають із собою українські товари, котрі бажаючі можуть придбати. Половину грошей витрачають на утримання «велочумаків», а інша половина піде на благодійну допомогу Дитячому будинку сімейного типу родини

Білоусових, котрим довелося покинути рідну Луганську область і переїхати в Київську. А також велосипедисти допомагають хлопчику Артему Кирилюку, в якого батько-військовослужбовець загинув в АТО. Крім того, «велочумаки» для подивування своїх шанувальників мають із собою унікальні велосипеди українського виробництва. Наприклад, велосипед з дерев’яною рамою і надлегкий «Еней».

— На планування туру Північною Америкою пішло дев’ять місяців, — розповідає Максим Симак, — Бажаючих взяти участь було багато, всім роздавалися завдання, проте не всі проходили випробування. Багато хто не вірив, що проект утілиться у життя.

Учасникам команди «Чумацького Шляху» довелося пожертвувати своєю роботою. Бо мало яка організація дасть відпустку на 100 днів своєму працівникові! Проте велосипедисти щодо цього не панікують — у кожного є свої плани і мрії. Наприклад, Сергій Коновал планує розвинути в Україні використання джерел альтернативної електроенергії.

Українська громада міста Ред-Дір цікавилися війною на Донбасі. Й велосипедистам було що розповісти. Крім Костянтина Самчука, в АТО брав участь і Сергій Коновал як медик-доброволець.

— Незважаючи на втрати на війні, все-таки прогрес є. Україна рухається в європейському демократичному напрямку, — підсумував Костянтин.

«Велочумаки» відвідали Ред-Дір на 33-й день своєї подорожі. Попереду в них — завершення велосипедного туру, повернення до України і втілення мрій про наступний тур «велочумакування».

Ред-Дір, Канада.