У разі, якщо малому чаду забракло місця у дитячому садку, берлінські батьки мають право звернутися до відомства у справах молоді і вимагати оплати приватної няні. 
Таке рішення виніс Вищий адміністративний суд столиці ФРН з посиланням на норми закону, котрі закріплюють право малюка відвідувати садочок поблизу домівки до настання шкільного віку.
Подати документи для сплати витрат на няню можна лише до 31 липня. Для цього слід звернутися до молодіжного відомства за місцем мешкання. «Батьки можуть розраховувати на такий само щомісячний розмір виплат, як вартість послуг дитсадка», - пояснила рішення суду представник Управління у справах сім’ї Іріс Бреннбергер. Проте лише небагато батьків скористалися такою можливістю. Експерти вважають, що так сталося через їхню необізнаність.
Утім, за повідомленням Управління сенату в справах молоді, проблема браку місць у садочках буде розв’язана восени, коли багато дітей піде до школи. А впродовж найближчих кількох років у Берліні плановано ввести в експлуатацію 35 нових дитячих садків за програмою модульного будівництва. Це забезпечить  ще 25 тисяч місць для дошкільнят.

Берлін.