Днями в Австралії відбувся благодійний показ документальної стрічки «Процес: російська держава проти Олега Сенцова» зі збором коштів на підтримку сім’ї незаконно засудженого в РФ українського режисера. Його проведення було ініційовано нашою громадою штату Вікторія. Показ проходив у двох найпопулярніших українських осередках — Українському народному домі в Ессендоні та українській суботній школі ім. Лесі Українки в Нобл Парку.

Українська громада Мельбурна зібрала майже дві тисячі доларів допомоги родині режисера. «Окрім коштів, які ми передамо родині Сенцова, ми вишлемо Олегу ще австралійські поштові листівки, на яких люди писали слова підтримки», — сказала одна з організаторів акції в Австралії Орися Стефин, повідомляє Укрінформ. Показ відвідали представники української громади штату різних поколінь та небайдужі австралійці. В рамках заходу відбулася виставка австралійського фотографа Брюса Вілсона про життя людей у зоні російсько-українського конфлікту «Donbas: Photographs from Ukraine’s War-torn East».

Благодійні покази фільмів, а також акції на підтримку українських політв’язнів регулярно відбуваються у багатьох країнах Європи і навіть у Росії. Українська громада, світові політики, дипломати не перестають вимагати від Кремля звільнити незаконно засуджених наших громадян. Публічні заяви звучать на різноманітних міжнародних форумах, фестивалях, культурних й політичних заходах. Зокрема, посол України у Польщі Андрій Дещиця у Фейсбуку повідомив, що цьогорічний 12-й кінофестиваль «Два береги», який триває у Казімєжу Дольному, розпочався з підтримки Олега Сенцова та заклику звільнити українських політв’язнів Кремля (на знімку).

На сторінці Save Oleg Sentsov у Фейсбуку інформують, що паризька мерія має розмістити фотографію О. Сенцова, вимагаючи звільнити політв’язнів у РФ. «Паризький мер на підтримку Олега Сенцова, який незабаром досягне 80-го дня голодовки, розмістить його фотографію на фасаді міської мерії в 4-му муніципальному окрузі», — сказано в повідомленні. В анонсі події зазначається: «Нехай нас збереться багато. Час закінчується. Олег Сенцов не повинен померти». Захід було заплановано на вчорашній вечір.

Фото зі сторінки у Фейсбуку А. ДещицІ.