На сесії Рівненської обласної ради 27 липня депутати проголосували за те, щоб погодити надання надр у користування товариству з обмеженою відповідальністю «Технобуд» з метою видобування бурштину в північно-східній частині Федорівської ділянки Клесівського родовища, що в Сарненському районі. Причому за це голосували депутати різних фракцій.

Мабуть, до цього їх спонукав той факт, що ТзОВ «Технобуд» — підприємство з іноземним (французьким) капіталом, яке займається видобутком граніту й майже двадцять років прозоро та ефективно працює в Україні.

— Тільки торік «Технобуд» сплатило 13,2 мільйона гривень податків, — розповідає депутат Рівненської обласної ради Микола Драганчук, котрий свого часу працював головою Сарненської районної і Рівненської обласної рад, живе у Сарненському районі, тому добре знає все про це підприємство. — Це основне бюджетоутворююче підприємство Клесівської ОТГ, від діяльності якого громада отримує 40 відсотків від усіх власних доходів і 50 відсотків податку з доходів фізичних осіб.

Депутат розповів, що «Технобуд» допомагає громаді в соціальному розвитку: торік заасфальтувало вулицю у селищі Клесів, що обійшлося йому в півтора мільйона гривень. Нинішнього року вкладе в це вже 2,7 мільйона гривень, бо облаштовує стадіон, дитячі майданчики, благоустроює парк. На 12 гектарах збирається будувати житловий масив, у тому числі житло для працівників свого підприємства.

Повертаючись до питання стосовно погодження надання надр у користування товариству з обмеженою відповідальністю «Технобуд» з метою видобування бурштину, що розглядалось на сесії Рівнеоблради, Микола Драганчук розповів передісторію, яка спонукала іноземних інвесторів звернутися до облради з таким проханням. Коли на підприємстві побували французькі дипломати, вони були вражені тим, як сплюндрували територію по периметру гранітного кар’єру нелегальні копачі. Тоді, власне, і визріла ідея довести, що бурштин можна видобувати легально, в правовому полі. Інвестори планують навіть побудувати ще й завод з переробки бурштину, відтак створять нові робочі місця для мешканців району.

Рівне.