На засіданні уряду Греції прем’єр-міністр країни Алексіс Ципрас узяв на себе політичну відповідальність за «найспустошливішу пожежу в історії повоєнної Європи» і закликав міністрів свого кабінету подумати про те, чи все вони роблять для недопущення подібних трагедій. 

На понеділок кількість жертв стихії сягнула 91 людини, зниклими безвісти вважають близько 30 людей, ще 10 — з опіками, майже несумісними з життям, перебувають в опікових центрах.

У відставку поки що добровільно пішов заступник голови регіону Марафон, де розташовані всі курортні селища, котрі постраждали від вогню. Грецькі ЗМІ назвали це першою відставкою представника влади. Вони передвіщають подальші перестановки в уряді й висловлюють здивування із приводу того, що Ципрас не прийняв відставку міністра Нікоса Тоскаса, відповідального за захист цивільного населення. Ще минулого тижня він попередив главу уряду, що готовий нести відповідальність і негайно піти у відставку. Прем’єру все-таки доведеться змінити кількох міністрів, бо рейтинг правлячої партії СІРІЗА став катастрофічно падати. Становище може виправити оперативне розслідування причин спустошливих пожеж, покарання винних і надання істотнішої допомоги постраждалим. За останнім даними, пожежа повністю або частково (це коли залишилися стіни) знищила 2000 будинків. Люди просто не зможуть відбудувати чи відновити їх без допомоги держави.

Грецька газета «Катімеріні» озвучила одну з версій виникнення пожежі. Житель села Рафіна намагався спалити гілки, суху траву, побутове сміття і залишив багаття без догляду, а сильний вітер розніс гілки, що горіли, по лісу. Ще однієї версією, яку розглядає поліція, є спроба будівельної компанії почати спорудження великого готельного комплексу на березі моря. І нібито перешкодою для цього були приватні будиночки, зведені в курортних зонах без дозволу архітекторів.

У вихідні рятувальникам довелося із зони пожежі терміново переміститися до столиці, яку продовжували заливати зливи. Деякі райони Афін перетворилися на повноводні річки, що несли автомобілі й пожитки людей, які не встигли прибрати столи, крісла й навіси з дворів до закритих приміщень. Сильна злива обрушилася і на прибережне селище Маті, що за 25 кілометрів від Афін, де пожежа знищила майже всі будинки. Міністерство оборони перекинуло туди солдатів, які почали копати канали для відведення води від згорілих будівель, де працюють слідчі. Грецькі ЗМІ нагадують, що в листопаді минулого року під час подібних злив у районі Афін загинуло 16 осіб. На щастя, цього разу обійшлося без жертв.