В угорському уряді роз’яснили, що мав на увазі прем’єр-міністр Віктор Орбан, заявляючи, що Україна не має шансів ані на європейську, ані на євроатлантичну інтеграцію. На урядовому порталі країни з’явився коментар прес-секретаря Міністерства закордонних справ Тамаша Менцера, в якому він пояснює, що Віктор Орбан, висловивши сумнів щодо реалістичності прагнень України стати членом ЄС і НАТО, говорив про реальний стан речей, тож з цього приводу, на думку Тамаша Менцера, Київ не може докоряти Будапешту.

За його словами, Україна не може досягти прогресу в процесі вступу до ЄС і НАТО зі своєї вини, Угорщина не має до цього жодного стосунку. При цьому нагадаємо, саме Будапешт блокує проведення засідання комісії Україна-НАТО на міністерському рівні, а очільники цієї країни не раз відкрито заявляли про те, що протидіятимуть зближенню України із західними структурами. Проте, на думку Тамаша Менцера, не Угорщина здійснила недружні заходи проти України, а навпаки. «Не в Угорщині, а в Україні прийняли закон про освіту, який перешкоджає освіті національних меншин рідною мовою. В Україні вже існуючі, отримані права меншин перебувають під загрозою. Це означає, що Україна йде проти своїх міжнародних зобов’язань, а також Угоди про асоціацію Україна-ЄС та програми підготовки України до вступу в НАТО», — йдеться у заяві на сайті угорського уряду. «Ми очікуємо, що Україна поверне національним меншинам права, яких вона позбавила, і покладе кінець їхньому безправному статусу», — зазначив Тамаш Менцер.
Нагадаємо, днями Міністерство закордонних справ викликало тимчасового повіреного у справах Угорщини в Україні Ласло Папа. Дипломату було висловлено рішучий протест у зв’язку з черговою низкою недружніх кроків офіційного Будапешта. «Зокрема, наголошено на неприйнятності останніх заяв прем’єр-міністра Угорщини В. Орбана щодо євроінтеграційних та євроатлантичних прагнень України, які суттєво дисонують з політикою Європейського Союзу та, значною мірою, відображають підходи країни-агресора», — вказується у коментарі українського зовнішньополітичного відомства. Угорському дипломату також було вручено ноту з вимогою надання офіційних роз’яснень у зв’язку з рішенням уряду Угорщини створити посаду уповноваженого міністра, відповідального за розвиток Закарпатської області та програми розвитку дитячих садків Карпатського басейну, оскільки до сфери компетенції уповноваженого віднесено частину суверенної території України.