Справа Верховного суду РП набуває нового несподіваного повороту. В четвер ВС у складі семи суддів постановив рішення про призупинення застосування трьох положень закону про ВС «у зв’язку із скеруванням запитань до Європейського суду справедливості (ЄСС)».
ВС поставив ЄСС п’ять преюдиціальних питань стосовно: принципу неусувальності (незмінності) суддів; поставлення у залежність можливості дальшого постановляння рішень суддями ВС, котрі досягли 65-річного віку, від згоди виконавчої влади (у даному випадку президента); тлумачення євросоюзівського законодавства, яке забороняє вікову дискримінацію; уточнення яким чином ВС повинен гарантувати дієвість цієї заборони; зобов’язань ВС як євросоюзівського суду у сфері застосування запобіжних заходів.
Речник ВС пояснив, що запитання до ЄСС стосується 14 суддів ВС, яких, згідно з новелою закону про ВС, на початку липня відправлено у відставку за віком, а ухвалене ВС рішення означає, що ці судді «не йдуть у відставку та можуть нормально постановляти рішення аж до завершення процедури в ЄСС». При цьому речник наголосив: «щодо цих суддів не повинно застосовуватися змін (введених правлячою партією до закону про ВС. — Ред.), при умові, що рішення ВС будуть дотримуватися» президент та Вища рада правосуддя (ВРП). 
Знаючи, що в ЄСС справи розглядаються упродовж навіть кільканадцять місяців, судді ВС РП у зверненні до ЄСС аргументували прохання щодо розгляду їхніх запитань за прискореною процедурою. Проте і за такого сценарію рішення ЄСС можна сподіватися найшвидше лишень через кілька місяців.
Першими на такий крок ВС відреагували в адміністрації президента, де заявили, що конституція жодному з органів не дає повноважень призупиняти застосування положень чинного законодавства. Оскільки «ВС на підставі ЦПК створив досі незнаний і незастосовуваний у польській правовій системі інститут», це рішення «не матиме жодних наслідків для діючих на підставі закону про ВС, ВРП чи президента РП», — читаємо в заяві адміністрації глави держави.
У подібному тоні висловилась також голова Конституційного суду Юлія Пшилембська, яка назвала дії ВС неконституційними. Постановляючи таке рішення, ВС порушив конституцію і положення ЦПК, заявила голова КС, оскільки польська правова система не дає ВС повноважень «призупиняти застосування положень права».
Речник Мін’юсту написав: «хотів би вірити», що рішення ВС є результатом «незнання права, а не зарозумілості найбільш впливових представників суддівських кіл, котрі вважають себе «особливою кастою», яка зазіхає на право вирішувати, які з ухвалених положень можна, а які не можна застосовувати».
Тим часом у четвер офіційна Варшава надала Брюсселю відповідь у рамках першого етапу започаткованої Єврокомісією місяць тому процедури порушення Польщею права ЄС у зв’язку із внесенням змін до закону про ВС. Це офіційно підтвердила речниця ЄК Наташа Бертауд, заявивши, що тепер ЄК аналізуватиме цей документ. За словами польського міністра закордонних справ, офіційна Варшава підготувала його в такому ключі: «маємо право реформувати судову систему, а ця реформа відповідає стандартам ЄС».