У Німеччині — аномальна спека й завмерле політичне життя. Начебто нічого не відбувається, а громадяни, які не мають можливості рушити у відпустку, тільки й роблять, що шукають місця, де можна зануритися у прохолодну воду. Якщо не озера чи річки, то бодай у парковий фонтан.
Але зі ЗМІ уважний читач дізнається, що політики, які до осені перебувають на канікулах, за відсутності пленарних засідань у Бундестазі та ландтагах, усе-таки не байдикують, ніжачись на пляжах чи мандруючи далекими краями. В них зараз теж гаряча пора, хоч і не дуже публічна: робота в округах, аби виборці їх не забули.
Тим часом «на-гора» надходить інформація про реалізацію законодавчих актів і рішень, ухвалених депутатами Бундестагу та земельних парламентів до настання канікул.

Приміром, з першого серпня у столиці, за повідомленням агенції rbb, повністю скасовується плата за відвідування дитячих садків, ясел і послуги няньок, роботу котрих фінансувало місто. Щоправда, за харчування біо-продуктами, додаткові спортивні, музичні та інші заняття батьки мають доплачувати, але сума не може перевищувати 90 євро на місяць. Тож Берлін став першою федеральною землею, котра зробила всі послуги з догляду за дошкільнятами безплатними. Вслід за столицею відповідні зміни запроваджують також інші землі. Щоправда, зберігається оплата за харчування.
Також з першого серпня запроваджено нові правила, котрі знижують для школярів вартість проїзду в громадському транспорті. Досі місячний проїзний коштував для них 29 євро 50 центів, а віднині — 21 євро 80 центів. Діти, чиї батьки мають соціальні пільги, зможуть користуватися міським транспортом безплатно.
Якщо розлучені батьки не в змозі сплачувати аліменти на своїх чад, то це не означає, що вони залишаться напризволяще: цей клопіт узяла на себе держава. Кількість дітей, які одержують допомогу в рахунок аліментів, що їх не в змозі сплачувати батьки, котрі мешкають окремо, сягнула позначки у понад 700 тисяч. Це майже вдвічі більше, ніж торік, коли таку допомогу одержувало 400 тисяч дітей. Це — результат реформи, проведеної у цій галузі. Відповідно до неї право на такі виплати відтепер мають усі діти до 18 років з неповних сімей. Досі таку підтримку одержували неповнолітні до 12 років. Право на «державні» аліменти тепер має родина з одним із батьків, за умови, якщо другий не в змозі виплачувати аліменти, ухиляється від виплат або робить це нерегулярно. Розмір допомоги надається відповідно до віку дитини. Згідно із законом, сплачена державою сума має бути утримана з неплатника аліментів. Проте з витраченого державою на ці допомоги 
1 млрд євро торік удалося повернути лише трохи більш, ніж п’яту частину. Це пов’язано з тим, що неплатники аліментів самі одержують соціальну допомогу.
Зміни невдовзі стануться і в одній з найболісніших сфер — прийнятті громадян у муніципалітетах. Приміром, берлінські міські чиновники проводять 1,3 млн прийомів на рік. Упродовж багатьох років мешканці столиці страждають через хаос у процесі запису до чиновницьких кабінетів. Не врятувала від черг і запроваджена кілька років тому онлайн-система: очікування часом затягувалося на кілька місяців. На початку року берлінський сенат ухвалив рішення приймати тих, хто записався, упродовж 14 днів. Однак це завдання повністю реалізувати не вдалося. Тож нині готується до запуску система бронювання прийомів у столичних районних адміністраціях через Інтернет, яку запустять з 1 січня 2019 року. На думку фахівців, це дасть змогу збільшити кількість прийомів на 9%. Вони також вважають перевагами нової системи можливість для громадян оперативно записатися на прийом на поточний чи наступний день, як і можливість скасувати його, не виходячи з дому.

Берлін.