Аграрії Сумщини намолотили більш як півмільйона тонн зерна. У департаменті агропромислового розвитку облдержадміністрації повідомляють: урожай зібрали на 107 тис. га з понад 256 тис. га ранніх зернових та зернобобових.
Майже всі культури вродили краще, ніж торік. Середня врожайність —47,2 ц/га, на 1,8 ц/га більше за показник 2017-го. Найвищі намолоти у господарствах Сумського, Конотопського, Глухівського і Тростянецького районів. Тут збирають з кожного гектара від 56 до 62 центнерів збіжжя. Південні райони Сумщини, Охтирський та Великописарівський «ранні жнива» вже практично завершують. Тут доладували більш як 80 відсотків площ.
Якби не сильні дощі, які дошкуляли останнім часом аграріям Сумщини, збирання ранніх зернових уже скрізь підходило б до фінішу. Через зливи у багатьох господарствах жнива на тиждень довелось зупинити, тому на частині полів зерно перестигло. Це може негативно вплинути на загальні показники, але більшість фахівців вважають: зерна зберуть більше, ніж торік. А на перший план може вийти проблема зберігання вирощеного, адже колосові молотили в умовах підвищеної вологості.
Потреби області у продовольчому зерні становлять 130 тис. тонн на рік, а зібрати такого збіжжя планують принаймні 900 тис. тонн. Тож «надлишки» відправлять до інших регіонів країни або на експорт.