У неділю в Афінах відбулося екстрене засідання урядової ради із внутрішніх справ і оборони Греції. На ньому детально обговорювали причини, що призвели до загибелі вже 90 осіб у небувалій пожежі.
Ще до засідання, минулої п’ятниці, прохання про відставку знову подав міністр у справах цивільного захисту Нікос Тоскас. «Людські й матеріальні втрати, що виникли в ході національної трагедії, не дозволяють мені продовжувати залишатися на цій посаді», — заявив Тоскас. Грецькі ЗМІ нагадують, що заяву про відставку й те, що він «знімає із себе свої повноваження», міністр подав прем’єр-міністру ще минулого тижня. Але Ципрас її не прийняв і порадив чиновникові під час надзвичайного стану, оголошеного в країні, продовжувати виконувати свої обов’язки. Після того, як його було скасовано, прем’єр офіційно затвердив відставку міністра. Його обов’язки тимчасово покладено на міністра внутрішніх справ Греції Паноса Скурлетіса. Опозиційні партії назвали цей хід запізнілим для заспокоєння громадської думки й зажадали суворішого покарання тих, хто допустив подібну трагедію.
На засіданні урядової ради висловили думку, що частково винні в ній також керівники поліцейської і пожежної служб. Вони були звільнені зі своїх посад, а обов’язки шефа поліції покладено на першого заступника генерала Арістідіса Андрікопулоса. Керувати пожежною службою також доручено генералові Васіліосу Матеопулосу, який раніше був заступником начальника. Тепер йому доведеться відповідати на запитання, що його ставлять греки владі: «Чому в пожежонебезпечному регіоні, зокрема в курортному селищі Маті, яке було майже повністю знищене вогнем, а люди не могли через незаконні будівлі швидко знайти в диму вихід до моря, не було найелементарнішого — системи пожежної тривоги, яка б сповістила про вогонь, що насувається?»
До речі, тільки після трагедії грецька влада звернула увагу на будівлі в курортних містах і селищах, що виникають стихійно і зводяться без узгодження з архітекторами й пожежниками. Ось вони й перетворюють вулиці населених пунктів на лабіринти, з яких важко вибратися, а тим більше під час паніки. У багатьох курортних місцях країни вже почали зносити незаконні будівлі.
На літній сесії парламенту було розглянуто законодавчу поправку, внесену міністром фінансів Евклідом Цакалотосом і міністром внутрішніх справ Паносом Скорлетісом, про надання додаткової фінансової допомоги жертвам катастрофічних пожеж. Кожний потерпілий отримає 5900 євро на ремонт пошкоджених будинків, а той, хто був поранений чи дістав опіки, — 4 400 євро. Додаткову компенсацію одержать особи, в яких було знищено  чи постраждало єдине житло, а також інваліди й   багатодітні родини. Ця сама поправка передбачає звільнення всіх потерпілих в 2018 році від сплати податків.