Сьогодні виповнюється 10 років з початку прямої збройної агресії РФ проти Грузії. Нехтуючи загальновизнаними нормами і принципами міжнародного права, збройні сили Росії грубо порушили міжнародно визнані кордони та вторглися на  суверенну територію Грузії. У МЗС України з цього приводу заявили, що наша країна «вкотре підтверджує свою послідовну і рішучу підтримку незалежності, суверенітету та територіальної цілісності Грузії в її міжнародно визнаних кордонах, а також відданість стратегічному партнерству між нашими державами». Зокрема, як зазначили в міністерстві, Україна підтримує останню мирну ініціативу грузинського уряду «Крок до кращого майбутнього», спрямовану на врегулювання конфлікту та примирення.

МЗС України у заяві, розміщеній на сайті відомства, закликало РФ «виконати свої зобов’язання за Угодою про припинення вогню від 12 серпня 2008 року, вивести військові підрозділи з окупованих територій Грузії (Абхазія та Цхінвальський регіон) та здійснити інші заходи з демілітаризації та деокупації цих територій». Україна звернулася до посередників Женевських міжнародних дискусій — ЄС, ОБСЄ, ООН і США — та всієї міжнародної спільноти, щоби продовжити докладати зусилля, спрямовані на врегулювання російсько-грузинського конфлікту.

«Те, що відбулося в Грузії в 2008 році, а потім в Україні, переконує нас в тому, що ми повинні робити все, аби це не повторилося», — заявив учора міністр закордонних справ Латвії Едгар Рінкевичс, передає «Польське радіо». Він також наголосив: Латвія, Литва і Польща хочуть, щоб Київ та Тбілісі стали членами НАТО.