Понад 30 македонських неурядових організацій і опозиційних політичних партій підписали меморандум про співробітництво з метою бойкоту референдуму про перейменування країни. Як відомо, його призначено на 30 вересня, а згідно з рішенням парламенту агітаційна кампанія має стартувати 10 вересня.

Але опозиція не стала чекати цього строку й уже розгорнула кампанію «Македонія бойкотує». Через ЗМІ, що належать основній опозиційній партії ВМРО-ДПМНЄ, громадян переконуватимуть, що договір із Грецією про нову назву країни (Республіка Північна Македонія) — це зрада національних інтересів, втрата ними ідентифікації, шкода для македонської мови. Агітатори опозиціонерів спробують довести, що вступ Македонії до НАТО і ЄС не буде благом для народу, тому не слід йти на поступки Афінам і Брюсселю.

Не секрет, що частково, а може, й повністю, кампанія проти референдуму проводитиметься на фінансові кошти Москви, яка виступає проти приєднання ще однієї балканської країни до Північноатлантичного альянсу. Посол Росії в Македонії уже не раз погрожував владі Скоп’є і громадянам, які підтримують її, що вони потраплять під ядерний приціл Москви після приєднання до 
НАТО. Ця теза, крім усілякого очорнення Європейського Союзу й Альянсу, буде основною і в агітаційній кампанії опозиції. Навіть міністра закордонних справ Греції Нікоса Козіаса обурило те, що Москва відкрито висловлює своє невдоволення через одержання Македонією запрошення від НАТО на вступ до Альянсу. «Росія повинна усвідомити, що не має права не дотримуватися національних інтересів іншої країни лише тому, що вважає себе сильнішою...» — заявив він в інтерв’ю одному з грецьких видань. Але до цього усвідомлення кремлівські правителі з імперським способом мислення минулих століть ще не доросли. Диктувати свої умови, порушувати міжнародні угоди й двосторонні договори, очорняти політиків, що діють у національних інтересах свого народу — звична практика для Кремля. І зараз він докладатиме всіх зусиль для нав’язування своєї думки й бажання через македонську опозицію громадянам іншої країни.

Раніше Державна виборча комісія Македонії повідомила, що право на голос під час проведення референдуму матимуть усі повнолітні громадяни країни. А також ті, хто тимчасово чи постійно мешкає за кордоном. Референдум буде вважатися таким, що відбувся, коли активність громадян перевищить 50 відсотків. Але він носитиме не законодавчий характер для влади країни, а лише рекомендаційний.

Прем’єр-міністр Зоран Заєв упевнений, що не менш як 75 відсотків македонців підтримають приєднання країни до НАТО та ЄС і дадуть згоду на перейменування країни. А якщо ні, то він пообіцяв піти у відставку й погодився на проведення дострокових парламентських виборів.