Після пожеж і повеней, що почастішали в сусідніх країнах, а також у зв’язку з тим, що болгари часто потерпали від цих стихійних лих та інших колізій, міністерство закордонних справ Болгарії вирішило запровадити нововведення.

Починаючи з 7 серпня, кожний болгарський громадянин, який виїжджає за кордон і має sim-карту болгарських мобільних операторів, при перетинанні кордону одержуватиме sms з номером телефону цілодобової служби МЗС. І кожен, хто потрапив в неприємну ситуацію в чужій країні, матиме «під рукою» номер телефону, по якому зможе звернутися за допомогою. Усі три мобільні оператори країни погодилися безплатно для громадян відправляти повідомлення при входженні мобільного телефону в роумінг. Дзвінок із-за кордону в МЗС Болгарії буде оплачено абонентом згідно з тарифним планом того чи іншого оператора.

Віце-прем’єр, міністр закордонних справ Болгарії Єкатерина Захарієва подякувала керівникам мобільних компаній за те, що вони підтримали ініціативу міністерства. І нагадала, що загрози безпеці громадян, пов’язані з природними лихами, терористичними актами й воєнними конфліктами, заворушеннями й бунтами, вимагають від держави негайної спеціалізованої допомоги, втручання дипломатів у різні ситуації. Відтепер у разі потрапляння в критичну ситуацію за кордоном громадяни Болгарії зможуть розраховувати на допомогу національних інституцій влади та країни їхнього перебування.

Поки що важко оцінювати, наскільки ефективною і корисною виявиться ця ініціатива болгарського МЗС. Але з упевненістю можна сказати, що мати в мобільнику номер телефону, по якому за гострої потреби є можливість отримати консультацію чи попросити про допомога, є дуже слушним.