Рік Гейтс, колишній діловий партнер американського політтехнолога Пола Манафорта, розповів про оборудки з українськими грошима на Кіпрі за допомогою підставних офшорних компаній та рахунків, інформує DW. На засіданні федерального суду Александрії (штат Вірджинія) 7 серпня він повідомив, що на Кіпр було перераховано мільйони доларів, які Манафорт отримував за політичні консультації тодішнього президента України Віктора Януковича та Партії регіонів.
«На Кіпрі вони документувались як кредити. Насправді це було перерахування грошей з рахунка на рахунок», — розповів Гейтс, якого цитує інформагенція AP. Це робилося для того, щоб уникнути оподаткування, зазначив Гейтс. За його словами, сотні електронних листів доводять, що Манафорт давав дозвіл на ці трансакції.
Раніше Гейтс зізнався, що разом з Манафортом не повідомив владі США про власні рахунки в 15 закордонних банках, куди надходили гроші за політконсультації в Україні, інформує Reuters.
Під час судового засідання Рік Гейтс також сказав, що нібито 2014 року Манафорт брав участь і в президентській кампанії Петра Порошенка. Прес-служба адміністрації Президента України так прокоментувала цю заяву: «Команда Петра Порошенка ніколи не співпрацювала ні з Полом Манафортом, ні з його людьми. Пропозиції про співробітництво надходили серед інших, втім, навіть не розглядалися».
Судові слухання у справі Манафорта почалися 31 липня і триватимуть приблизно три тижні. Його звинувачують у відмиванні грошей, отриманих від українських політиків, які перебували при владі до 2014 року. Пол Манафорт працював політтехнологом екс-президента Віктора Януковича та Партії регіонів і отримав за це, за даними спецпрокурора США Роберта Мюллера, понад 60 млн доларів, повідомляє DW.
Манафорта підозрюють в тому, що він не вказав у податковій декларації частину цих доходів і відмив у такий спосіб в офшорах 30 млн доларів. Загалом в обвинуваченні проти Манафорта і Гейтса 32 епізоди, які описують фінансові зловживання та махінації.
2016 року Манафорт протягом трьох місяців очолював передвиборний штаб Дональда Трампа.