Найсучаснішою системою з доправляння газу на Балканах прем’єр-міністр Болгарії Бойко Борисов назвав нову 20-кілометрову ділянку реверсного газопроводу, який дозволить за необхідності збільшити транзит природного газу з Болгарії до Туреччини й навпаки на 1.7 млрд кубометрів на рік.
Це сталося під час церемонії відкриття газокомпресорної станції «Лозенец», що знаходиться на півдні Болгарії, поблизу кордону з Туреччиною. «Тепер ми зв’язані з Південним газовим коридором, яким зможемо безперебійно одержувати природний газ із Азербайджану через Туреччину», — повідомив болгарський прем’єр.
За його словами, на станції «Лозенец», яка була здана в експлуатацію на чотири місяці раніше запланованого строку й стане важливою складовою майбутнього хабу «Балкан», встановлено найсучасніші американські компресори, що дасть змогу постачати газ до грецького міста Салоніки, столиці Сербії Белграда, а також до Македонії, Австрії та Угорщини. «Болгарія вже має 150-кілометрову реверсивну газову мережу. Нам належить прокласти ще 11 кілометрів труб для її повного завершення. Але це буде зроблено після того, як Брюссель дасть згоду», — зазначив прем’єр-міністр Болгарії.
Бойко Борисов особливо наголосив, що всі роботи з прокладання газопроводу ведуться в даний момент за європейськими правилами й за узгодженням з Європейською комісією. А також на тому, що з усіх балканських країн Болгарія найбільше готова до транзиту газу, що надходить із Туреччини до країн Південно-Східної і Центральної Європи.
Міністр енергетики Туреччини Фатіх Дьонмез, який був присутній на церемонії відкриття газокомпресорної станції, назвав здійснення проекту гарним прикладом майбутнього спільного розвитку регіонального енергетичного ринку.