7 серпня Слідчий комітет Білорусі провів обшуки в редакціях єдиного в країні незалежного інформагентства БелаПАН і найбільшого недержавного порталу tut.by. Сім журналістів, співробітників цих ЗМІ, були затримані. Серед них — головний редактор tut.by Марина Золотова. Згідно з офіційною версією, розповсюдженою Слідчими комітетом, кримінальну справу відкрито… за фактом крадіжки новин у державного агентства БЕЛТА. Нібито в правоохоронні органі надійшла скарга «про збої при здійсненні допуску до платної передплати послуг, надаваних одному із замовників». Тобто, затриманих журналістів обвинувачують у тому, що вони користувалися платною стрічкою новин БЕЛТА, не оформивши належним чином передплату.
Однак журналісти ЗМІ, які стали опальними, та й політологи вважають, що навіть коли справді мав місце факт крадіжки інтелектуальної власності, то дії влади неадекватно суворі й суперечать здоровому глузду. А справжньою причиною такого відвертого наступу на головні недержавні ЗМІ насправді є спроба встановити контроль над інформаційним полем Білорусі. «Влада занепокоєна тим, що вона втратила контроль над інформаційним простором у Білорусі й зараз намагається його повернути. Від зими ми спостерігали й зміну редакторів трьох найбільших державних ЗМІ, і блокування опозиційного сайту «Хартія-97», і новий жорсткіший закон про ЗМІ, і порушення справи проти гендиректора БелаПАН Алєся Ліпая. Найзвичніший хід влади в даній ситуації — спробувати заткнути рота опонентам», — цитує білоруського політолога Валерія Карбалевича DW.
Керівник аналітичних проектів інформаційної компанії БелаПАН Олександр Класковський у коментарі «Голосу України» також зазначив, що «офіційна версія про крадіжку інформації у БЕЛТА видається лише приводом».
— Це державне агентство, майже всі повідомлення воно публікує у відкритому доступі. В кожному разі дії силовиків — масштабні обшуки, затримання — виглядають неадекватно жорсткими. Навіщо хапати й саджати за ґрати редакторів? Це що — бандити, мафіозі? Хотіли втекти за кордон з інформацією БЕЛТА про чергову битву за врожай чи вивезення добрив?
Незалежні коментатори кажуть про політичне підґрунтя справи. Влада відчуває, що втрачає контроль над інформаційним полем, особливо інтернетом, соцмережами, де порядок денний формують незалежні ресурси, блогери. Тому, ймовірно, є бажання залякати, посилити самоцензуру. Особливо у зв’язку з тим, що в 2019 році можуть відбутися президентські вибори. Крім того, обшуки дозволяють отримати внутрішню інформацію редакцій.
До того ж цей наступ на незалежні ЗМІ видається недалекоглядним з тієї причини, що саме вони цілеспрямовано ведуть боротьбу проти російської імперської пропаганди, говорять про загрози незалежності Білорусі. Але, очевидно, страх перед вільною пресою де в кого бере гору.
На запитання: «Як позначилися арешти на роботі БелаПАН?» Олександр Класковський відповів:
— БелаПАН працює у звичайному режимі. Навіть 7 серпня, коли в офісі тривав обшук, сайти БелаПАН і Naviny.by (інтернет-газета БелаПАН) обновлялися, співробітники працювали з квартир. У цьому труднощі для влади: в наш час кожен — сам собі видавництво.
Учора стало відомо про затримання ще чотирьох журналістів порталу про нерухомість Realt.by.