У п’ятницю президент Болгарії Румен Радев вручив послу України в цій країні Миколі Балтажи вищу державну нагороду -- орден «Мадарський вершник» («Мадарски конник») першого ступеня. Як відзначається в указі глави держави український дипломат нагороджується цим орденом за значний внесок у зміцнення і розвиток двосторонніх відносин між Болгарією та Україною. Румен Радев подякував послу за плідне співробітництво з усіма болгарськими інституціями, журналістами й висловив щирий жаль, що його дипломатична місія у Болгарії завершилася.

 

Трохи раніше посол України Микола Балтажи у зв’язку із завершенням дипломатичної місії в Болгарії був прийнятий головою Народних Зборів РБ Цветою Караянчевою. Під час бесіди вона подякувала дипломату за плідну співпрацю з депутатами парламенту і зміцнення парламентських зв'язків. Глава болгарського парламенту запевнила посла у незмінній підтримці державного суверенітету і територіальної цілісності України, засудженні окупації АР Крим Росією. А також підкреслила, що парламент Болгарії дотримується принципової позиції стосовно санкцій ЄС проти РФ -- вони мають тривати до передачі Криму Україні та виведення російських військ з Донецької і Луганської областей. Вона ще підтвердила підтримку системних єврореформ та євроінтеграційних і євроатлантичних амбіцій України, а також зазначила, що наша країна завжди може розраховувати на допомогу Болгарії і її досвід у проведенні реформ.

 

Цвета Караянчева попросила посла передати українській владі вдячність за створення належних умов для збереження національної ідентичної болгарської меншини, в чому болгарські парламентарії мали змогу особисто переконатися під час візиту до Запорізької області та Одеси у вересні 2017 року.

 

Голова Народних Зборів підтвердила запрошення Голові Верховної Ради України Андрію Парубію здійснити офіційний візит до Болгарії у зручний для нього час. Вона відзначила важливість зміцнення міжпарламентських контактів на рівні голів комітетів та парламентських груп дружби між двома країнами.

 

Микола Балтажи ще раз порушив перед головою парламенту Болгарії питання щодо визнання Голодомору в Україні 1932--1933 років геноцидом українського народу і ухвалення Народними Зборами відповідної резолюції. Пані Караянчева пообіцяла посприяти узгодженню позиції усіх парламентських груп стосовно цього злочину комуністичного режиму.

 

Варто зазначити, що Микола Балтажи займав посаду Надзвичайного і Повноважного Посла України в Республіці Болгарія з квітня 2011 року. Бездоганне знання болгарської мови допомогло йому швидко налагодити контакти з представниками усіх гілок влади. Керівника нашої дипломатичної місії охоче запрошували на різні теле- і радіоканали, бо він невимушено спілкувався з ведучими, телеглядачами і слухачами. Посол з перших днів роботи налагодив тісні й ділові стосунки з представниками української діаспори в усіх регіонах Болгарії і разом з дружиною завжди святкував із земляками всі свята. Він був ініціатором оздоровлення і лікування в санаторіях українських військовослужбовців, які дістали поранення у боях з російськими загарбниками і сепаратистами на Донбасі. Й зараз щомісяця групи українських солдатів і офіцерів проходять курс лікування у санаторіях міністерства оборони Болгарії. Микола Балтажи особисто зустрічав в аеропорту кожну групу і неодмінно цікавився: чого потребують наші воїни. Він також організував відпочинок дітей-сиріт, чиї батьки загинули в боях з проросійськими бойовиками, дітей із сімей, що постраждали від Чорнобильської аварії, на морських курортах і в дитячих таборах Болгарії.

 

Микола Балтажи подружився з послами багатьох країн у Болгарії і зміг донести до них біль українського народу, який потерпає від російської агресії. На всіх заходах, які проводило наше посольство разом із діаспорою, а це -- вшанування пам'яті Тараса Шевченка, жертв комуністичного режиму, Дні української культури чи українського кіно тощо, завжди були присутні його колеги з дипломатичного корпусу. А це дуже й дуже цінується.

 

Під час прийму з нагоди завершення дипломатичної місії Миколи Балтажи в Болгарії голова об'єднання українців у цій країни вручила від імені всіх наших співвітчизників послу і його дружині подарунок, який завжди їм нагадуватиме про часи роботи у цій прекрасній країні.

 

Олександр БІЛИК.

 

Голос України