Три дні в Бухаресті та низці інших міст Румунії відбуваються масові антиурядові акції протесту, які організували румуни, котрі працюють у Німеччині, Голландії, Франції, США та Канаді. Вони закликали жителів столиці вийти на площу Вікторії, перед будівлею уряду, щоб висловити своє невдоволення невиконанням соціалістами передвиборних обіцянок, проведенням реформ у судовій системі, яка розв’язує руки хабарникам і віддаляє країну від європейських і демократичних стандартів.

У п’ятницю, за даними ЗМІ, до будівлі уряду прийшло майже 80 тисяч осіб. Вони висловлювали невдоволення слабким економічним розвитком країни, низькими зарплатами й пенсіями, а також незадовільними податковою системою і пенсійною реформою, плачевним станом сільського господарства та підприємництва. Протестувальники закликали румунське керівництво розвивати партнерські відносини з ЄС і НАТО, а також зажадали відставки прем’єр-міністра Віоріки Денчіле, голови палати депутатів Лівіу Драгні, керівника сенату Келіна Попеску-Терічану й проведення дострокових парламентських виборів. Вони вимагали після виборів створити однопалатний парламент, до котрого ввійдуть 300 депутатів, з яких 100 мають представляти діаспору за кордоном.
«Правляча коаліція повинна знати ставлення до неї громадян. Це дуже важливо, щоб повернути правителів на землю», — процитувало румунське агентство Mediafax слова президента Румунії Клауса Йоганніса, який став на бік протестувальників.
Під час мітингу на площі з’явилася група провокаторів, котрі почали кидати в поліцейських пляшки, каміння і тротуарну плитку. У відповідь служителі правопорядку застосували для розгону демонстрантів сльозогінний газ, водомети й кийки. Мітингувальники і ЗМІ вважають, що поліцейські неадекватно застосували силу й діяли дуже жорстоко. По медичну допомогу звернулися понад 450 чоловік. Прес-секретар жандармерії Маріус Мілітару заявив, що серед постраждалих і 35 служителів правопорядку, 11 з яких були доставлені в лікарні. За його словами, поліція затримала 33 особи, які проявляли агресію, відкрито вісім кримінальних справ, 23 особи оштрафовані на загальну суму в 17 тисяч лей (близько 3,7 тисячі євро).
Президент Румунії Клаус Йоганніс також засудив жорсткі дії поліції і жандармерії. «Я твердо засуджую жорстоке, зовсім непропорційне стосовно поведінки більшості людей на площі Вікторії, втручання жандармерії. Спроба придушити волю людей силовим методом — неприпустиме і неправильне рішення...» — заявив він. І додав, що про проведення масштабної акції протесту було відомо ще в червні. Але міністерство внутрішніх справ нічого не зробило для того, що заздалегідь виявити й знешкодити провокаторів.
Однак лідер правлячої у Румунії Соціал-демократичної партії ы голова нижньої палати парламенту Лівіу Драгня, а також прем’єр-міністр Віоріка Денчіле виправдали дії поліції, яка зуміла навести порядок на площі.
Але жорсткі дії поліції не відлякнули протестувальників. У суботу й неділю у центрі Бухареста знову зібралися десятки тисяч людей з національними прапорами, знаменами ЄС і США, а також гаслами із закликами до відставки уряду й вимогами дострокових виборів.
Суботня акція була ще гучніша, але мирна. Протестувальники самі стежили за тим, щоб у їхні лави не затесалися провокатори. Поліція і жандармерія, ряди яких були посилені, в те, що відбувалося, не втручалися. Організатори протестів заявили, що готові стояти до переможного кінця — тобто виконання вимог більшості невдоволених політикою соціал-демократів і їхнього уряду.
Але чи вистачить у людей, які приїхали за-за кордону, сили й часу на це? Адже більшість із них перебувають у Румунії у відпустці й мають вчасно повернутися на роботу до західних країн.