На сайті німецького уряду оприлюднено повідомлення про переговори, котрі канцлер ФРН Ангела Меркель і президент Росії Володимир Путін проведуть у Берліні 18 серпня. Вони відбудуться увечері, о 20-й годині за європейським часом, у резиденції гостей німецького уряду — палаці Мезеберг. Лідери двох країн по їх закінченні зроблять заяву для преси.

За словами офіційного представника кабінету міністрів ФРН Штеффена Зайберта, сторони обговорять актуальні питання зовнішньої політики, в тому числі врегулювання ситуації в Україні та Сирії, а також запровадження економічних санкцій США стосовно Москви.

У повідомленнях з інших джерел ідеться про «звірку годинників щодо всіх найважливіших проблем, зокрема тих, з якими стикається багато країн. Ітиметься також про двосторонні торговельно-економічні відносини, реалізацію крупних комерційних проектів». Особливе значення надаватиметься спорудженню газогону «Північний потік-2».

Суботнім переговорам у Берліні передував недавній контакт глав двох держав у телефонному режимі. Під час розмови зачіпалися питання зовнішньої політики. А до цього Меркель і Путін зустрічалися 18 травня у Сочі, коли темами переговорів були ситуація на Донбасі, а також реалізація проекту «Північний потік-2».

Тоді Ангела Меркель заявила, що умовою запуску російського газогону по дну Балтійського моря буде забезпечення транспортування вуглеводнів українською ГТС. Володимир Путін не заперечував, але додав, що газ у Європу піде територією України, «якщо це буде економічно доцільно». До чого глави держав домовляться (чи не домовляться!) цього разу — стане відомо в суботу.

Не менш актуальне та болісне питання — ситуація на Донбасі та Сирії. США та Євросоюз звинувачують Кремль у підтримці проросійських сепаратистів на сході України, а також в авіаударах, котрі призводять до загибелі мирних жителів у Сирії. Натомість Москва стверджує, що не бере участі у війні на Донбасі, а в Сирії бореться з озброєними терористичними угрупованнями. Німецькі політологи та спостерігачі нині намагаються прогнозувати результати переговорів Меркель і Путіна, але спільної думки мало хто доходить.


Берлін.