Електронне видання сербської газети «Вечірні новини» повідомило, що Москва готова підтримати Республіку Сербську в питанні її самовизначення та проголошення незалежності від Боснії і Герцеговини, до складу якої вона входить нині.

Видання зазначає, що ця тема буде предметом обговорення під час зустрічі міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова й президента Республіки Сербської Мілорада Додіка. «Вечірні новини» інформують, що Москва використовувала неофіційні канали в Белграді й Баня-Луці (столиця Республіки Сербської) для передачі владі сигналу — Кремль уважно стежить за ситуацією на Балканах і готовий прийти на допомогу сербам. Особливо на тлі твердої позиції М. Додіка, який раніше попередив: якщо Косово отримає членство в ООН, то Республіка Сербська почне процедуру проголошення незалежності.

До речі, приїзд Лаврова до Республіки Сербської за часом збігається з візитом президента Сербії Александра Вучича до Росії, де він 15 вересня планує обговорити з Путіним вирішення косовського питання. Москва зараз не тільки пильно стежить за ходом переговорів Белграда і Приштини, а й аналізує вплив на них міжнародного фактора.

Сербський політичний аналітик Драгомір Анджелкович висловив упевненість, що Росія не тільки підтримає незалежність Республіки Сербської, а й добиватиметься її визнання в ООН, а також її прийняття до цієї міжнародної організації. «З офіційної Москви багато разів надходили повідомлення, що вирішення косовського питання може стати прообразом для майбутнього договору з Баня-Лукою. Приїзд Лаврова до столиці Республіки Сербської буде ще одним ясним сигналом Кремля, що Росія вважає Белград і Баня-Луку своїми стратегічними партнерами на Балканах. А також відвертою демонстрацією підтримки Москвою М. Додіка, котрий для Росії є гарантією того, що Боснія і Герцеговина не приєднається до НАТО», — вважає Д. Анджелкович.