Майже півроку провели в турецькій в’язниці два грецькі військовослужбовці Ангелос Мітретодіс і Димитріс Куклацис, яких ще в березні затримали турецькі прикордонники. Їхні грецькі колеги в сильну заметіль заблукали й ненавмисно потрапили на територію суміжної держави. Їм було пред’явлене обвинувачення у шпигунстві й незаконному перетинанні кордону.

Раніше такі випадки сторони вирішували протягом кількох годин. Але після того, як до Греції втекли восьмеро турецьких військовослужбовців, яких Анкара підозрювала в причетності до спроби перевороту й вимагала їхньої видачі, а Афіни відмовилися це робити, ситуація змінилася. Грецьких прикордонників помістили у в’язницю міста Едірне й на вимоги Греції повернути прикордонників додому турецький суд лише подовжував їхнє утримання під вартою. І пояснював це тим, що слідство триває і військовослужбовці мають перебувати в Туреччині для участі в слідчих експериментах.

І тільки у вівторок, 14 серпня, суд Едірне ухвалив рішення про зняття із затриманих обвинувачень у шпигунстві й повне звільнення. Того самого вечора Ангелос Мітретодіс і Димитріс Куклацис повернулися додому.

Прем’єр-міністр Греції Алексіс Ципрас, який стежив за долею прикордонників і добивався по офіційних каналах їхнього повернення на батьківщину, привітав справедливе рішення турецького суду. 

— Звільнення з в’язниці двох грецьких військовослужбовців є актом справедливості, який слугуватиме зміцненню довіри, добросусідства й стабільності в усьому регіоні. Хочу привітати й подякувати двом нашим офіцерам і їхнім родинам за проявлені мужність, терпіння й віру в наші зусилля з їх звільнення, що врешті-решт й дало результат, — заявив грецький прем’єр.

Він наголосив, що вони звільнені без будь-яких попередніх умов. Раніше Анкара пов’язувала зняття з них обвинувачень у шпигунстві з видачею Туреччині восьми турецьких військовослужбовців. Грецький суд ігнорував ці прохання і діяв за законом країни.

Усіх турецьких військовослужбовців було покарано за незаконне перетинання грецької кордону. Після відбування покарання декому з них уже було надано політичний притулок.

Алексіс Ципрас у переговорах з турецьким колегою не раз зазначав, що не має впливу на незалежний грецький суд, який строго виконує закони країни. Тому за його дзвінком чи вказівкою військовослужбовці, котрі попросили політичного притулку в Греції, не можуть бути видані Туреччині. І не раз нарікав на те, що влада сусідньої країни ставить два випадки з військовослужбовцями в залежність один від іншого й безпідставно утримують грецьких офіцерів у в’язниці. 

А тепер справедливість перемогла.