Місія ОБСЄ в Молдові виступила із заявою, в якій висловила «стурбованість у зв’язку з проведенням Оперативною групою російських військ військових навчань, зокрема форсування річки Дністер, в Зоні безпеки 14 і 15 серпня».

Ще 13 серпня стало відомо, що Оперативна група російських військ, дислокована в Придністровському регіоні, підготувала бойову бронетехніку для можливих навчань з переходом водних бар’єрів. Вранці 14 серпня на лівому березі Дністра, в районі пляжу в селі Тирнаука району Слобозія і біля пішохідного мосту через річку Дністер в Тирасполі, була розміщена бронетехніка і військові вантажні автомобілі без номерних і розпізнавальних знаків. Згідно з повідомленнями очевидців, добре було чути мотори бронетехніки, а військову техніку помітили, коли вона увійшла в води річки Дністер.

Відповідно до мандата, місія ОБСЄ надіслала своїх співробітників у Зону безпеки 14 і 15 серпня, але їм завадили провести повний моніторинг навчань, повідомили в місії. Військове командування Контингенту миротворчих сил Молдови ініціювало заходи з перевірки цієї території, однак невідомі особи заборонили доступ на місце подій. Молдовська делегація в Об’єднаній контрольній комісії заявила, що вважає такі дії провокаційними і такими, що викликають напруженість в Зоні безпеки в Придністровському регіоні, інформує «Європейська правда».

«Хтось вважає, що погрози можуть зробити вас другом. Як можна вилізти на паркан, погрожувати своєму сусіду і сподіватися, що він стане вашим другом? Парадоксально, але це те, що наша сусідка Росія намагається зробити, проводячи військові навчання з форсування Дністра», — написав у Фейсбуку міністр оборони Молдови Еуджен Стурза. Таке навчання в Зоні безпеки, з використанням броньовиків і вантажівок без номерних знаків — це провокаційні дії, що порушують системний механізм безпеки в Зоні безпеки і руйнують підґрунтя для визнання російської сторони як частини миротворчої місії, вважає міністр. «Їм надзвичайно важко пояснити, що навчання «зелених чоловічків» щодо форсування Дністра на броньовиках — не є миротворчою місією. І те, що вони роблять, не сприяє жодному миру в регіоні. Чи може ОБСЄ допомогти нам пояснити різницю?» — запитав міністр.

Представник Держдепу Хізер Науерт нагадала у Твіттері, що саме російські військові винні в розв’язуванні конфлікту на Донбасі, й закликала Росію вивести свої сили з України. Такий запис з’явився після того, як представники СММ ОБСЄ виявили чотири нові російські системи радіоелектронної боротьби на сході України. Хізер Науерт зауважила: це є ще одним доказом, що «російські військові організовують конфлікт на Донбасі». «Росія повинна повністю реалізувати Мінські угоди і вивести свої сили з України», — додала вона.