У Румунії тривають протести проти правлячої коаліції на чолі із Соціал-демократичною партією і не стихають вимоги відставки уряду та проведення дострокових парламентських виборів. На жаль, соціалістів мало хвилюють думка й вимоги протестувальників.

Депутат від Соціал-демократичної партії Каталін Радулеску, який у країні відомий під прізвиськами «містер Калашников» або «депутат з Калашниковим», публічно заявив, що уряд не піде у відставку, а «протести не спрямовані проти корупції, і ніхто не знає проти чого вони загалом».

Свої прізвиська в народі Радулеску одержав після того, як погрожував у минулому році протестувальникам тим, що вийде з автоматом на площу й перестріляє всіх тих, хто зібрався на ній. Раніше антикорупційна прокуратура відкрила проти нього кримінальну справу за обвинуваченням в отриманні хабарів. Він навіть одержав умовний строк за це, як і лідер Соціал-демократичної партії Лівіу Драгня, котрий продовжує після дворічного умовного покарання залишатися на посаді голови нижньої палати парламенту.

Румунські ЗМІ нагадують, що Національне антикорупційне управління (DNA) в останні роки викрило в хабарництві й зловживанні службовим становищем понад 1200 високопосадовців і політиків, і багато хто з них постав перед судом і отримав реальні строки тюремного ув’язнення. Недарма Лівіу Драгня організував довгострокову операцію з усунення з посади керівника цього відомства Лаури Ковеші. Її обвинуватили в порушенні прав людини під час розслідувань, а також використанні прослуховування телефонних розмов підозрюваних. Соціалісти порівнювали стиль роботи DNA з діяльністю слідчих під час комуністичного режиму Ніколає Чаушеску. Президент Румунії Клаус Йоганніс тривалий час захищав Ковеші від нападок хабарників, але 9 липня цього року змушений був підписати указ про її відставку.

Тепер соціал-демократи поставили перед собою нову мету — взагалі ліквідувати Національне антикорупційне управління. Той самий Каталін Радулеску вже заявив, що необхідності в ньому немає. «Не знаю, що думають про це в моїй партії, але я вважаю, особливої потреби в такому відомстві немає», — заявив одіозний депутат-соціаліст.

Неурядова організація Freedom House, яка проводить навчання румунських суддів і прокурорів у різних європейських правових організаціях, із глибоким жалем констатувала такий факт. Протягом останнього року дедалі більше служителів румунської Феміди відмовляються від їхнього запрошення пройти курс навчання з протистояння корупції. «Ми одержали листа від Вищої ради суддів Румунії, у якому нам повідомили, що конкурентне право вже є пріоритетом для судової системи в країні», — зазначила Крістіна Гусет, директор румунського відділення Freedom House.

І це сталося після того, як парламент прийняв поправки до Кримінального кодексу, які пом’якшують поріг покарань за хабарництво. Народ вважає, що нова редакція закону заохочує одержання хабарів у невеликих розмірах і дозволяє зловживати службовим становищем. Народ намагається протистояти цьому, але на його протести просто не звертають уваги. Аналітики вважають, що так може тривати до наступних парламентських виборів. І навіть прогнозують, що на них знову переможе Соціал-демократична партія, яка зробить усе, щоб не упустити владу в країні.