Окружна прокуратура у місті Замостя Люблінського воєводства (Польща) відкрила слідство у справі висловлювань голови Українського товариства Григорія Купріяновича, з якими він виступив під час пам’ятних заходів у Сагрині, присвячених вшануванню українців, вбитих там під час акцій польського збройного підпілля в 1944 році, повідомляє «Польське радіо».

За словами заступниці окружного прокурора в Замості Еви Кузьніцької, йдеться про статтю Кримінального кодексу, що стосується публічної зневаги польського народу або Республіки Польща, за що загрожує позбавлення волі до трьох років.
Офіційних звинувачень Григорію Купріяновичу поки що не висунуто. Прокуратура буде вивчати, зокрема, відеоролик з виступом голови Українського товариства та з’ясовувати всі обставини його висловлювань.
Як повідомляє «Польське радіо», до прокуратури звернувся люблінський воєвода Пшемислав Чарнек, який вважає, що голова Українського товариства під час свого виступу зрівняв події у Сагрині в 1944 році з подіями на Волині в 1943 році. «Зрівняв 130 тисяч жертв (поляків. — Ред.) геноциду з кількома сотнями цивільних українців, котрі загинули в Сагрині 10 березня 1944 року», що «може бути злочином», вважає Чарнек. На погляд польського воєводи, Купріянович своїми висловлюваннями міг зневажити польський народ.
Нагадаємо, що в пам’ятних заходах в Сагрині взяли участь представники офіційної влади України, зокрема і Президент Петро Порошенко. 
Однак люблінський воєвода вважає, що урочистості, зорганізовані у той самий день, коли відзначали 75-ті роковини подій на Волині, були «однією великою провокацією». І подякував силовикам за те, що вони гарантували безпеку полякам, адже «відомо, що прибуття тисячі або двох тисяч українських націоналістів до Польщі (на урочисті заходи. — Ред.) не є безпечною подією».
Тим часом Григорій Купріянович звернувся до ЗМІ із заявою, в якій зауважив, що не знає, в якому місці його виступу можна було побачити «публічну образу польської нації». «Якщо причиною цього є історичні факти, про які я згадав у Сагрині, то обвинувачення має бути спрямоване проти осіб, що вчинили ці злочини, а не проти мене», — сказав він і наголосив, що дії воєводи «можуть тільки призвести до погіршення польсько-українських відносин, і передусім вони є спробою залякування української громади в регіоні та перешкоджанням представлення національною меншиною власного погляду на історію». Слова воєводи означають, що «від влади йде послання, що українець — це «націоналіст», що навіть участь у жалобних заходах за вбитими співвітчизниками може бути приводом для зарахування до «українських націоналістів». Купріянович пообіцяв звернутися до прем’єр-міністра Матеуша Моравєцького із запитанням, чи слова люблінського воєводи є виразом офіційної позиції уряду і чи дії Чарнека «є виразом реалізації політики Республіки Польща щодо української меншини».
МЗС України вже закликало Польщу припинити переслідування Купріяновича. Зокрема, про це йшла мова і під час зустрічі заступника міністра закордонних справ Василя Боднара з послом Польщі в Україні Яном Пекло, про що пан Боднар повідомив на своїй сторінці у Твіттері.