Щороку в Канаді за підтримки Конгресу українців Канади, відділ Торонто, відбувається святкування Дня Незалежності України. Наші співвітчизники відзначають цей день в одному з найбільших парків Торонто. Цьогоріч заходи з нагоди свята — концерт і українська забава, де всі охочі можуть потанцювати під національну музику — відбудуться уже сьогодні.

«День Незалежності України — найбільше свято для українців, незалежно від того, де вони перебувають, в якому куточку світу. Саме це свято об’єднує щороку у велику родину й наших співвітчизників у Канаді. Маємо намір зробити пряме включення для українських телеканалів у день святкування», — розповіла напередодні уродженка Прикарпаття Надія Яшан, одна з організаторів дійства.

А кількома днями раніше в Торонто відбулася зустріч із українськими велосипедистами, які подолали шлях майже 10 000 км, учасниками проекту «Чумацький шлях до Північної Америки» (на знімку). Вони поставили перед собою мету покращити імідж та впізнаваність нашої країни, об’єднати cпіввітчизників як команду, довести незламність українського духу, адресно допомогти тим, хто постраждав у результаті війни на Донбасі. Як повідомила Надія Яшан, котра була модератором зустрічі, члени команди розповіли про свої пригоди. «Україна дуже інформаційно програє. В світі здебільшого думають, що в країні йде громадянська війна. І навіть не те, щоб війна, а просто сутички. Цей проект стартував ще в травні й закінчиться аж у вересні. Нехай це крапля в морі, і за цих півроку команді вдасться не так багато привернути уваги до України, але все ж таки... В кожному великому місті у них відбуваються зустрічі, привертається увага влади в цій місцевості. На нашій зустрічі в Торонто, наприклад, були присутні депутати двох парламентів — Провінційного і Федерального. Вони висловили підтримку Україні. І дуже було приємно чути від депутатки Провінційного парламенту привітання «Слава Україні!», — розповіла Н. Яшан. Вона також подякувала Конгресу українців Канади за допомогу в комунікації серед діаспори, а також КУК-Торонто та його голові Тарасові Багрію, котрий фінансово підтримав цей проект.

Людмила СТРАЖНИК.
Фото надано Надією ЯШАН.

Івано-Франківська область.