Грецькі експерти із Центру з контролю і попередження заразних хвороб б’ють на спалах: від початку літнього туристичного сезону в країні зареєстровано 55 випадків зараження західнонільською малярією. Вона переноситься комарами, укуси яких становлять загрозу для життя багатьох людей.
Як повідомила грецька газета «Катімеріні», зараз у лікарнях перебувають 12 осіб, заражених малярією. Їх лікувати дуже важко, бо в них уражена центральна нервова система. Четверо із захворілих — у дуже тяжкому стані, й лікарі непокояться за їхнє життя.
Це не перебільшення. Минулого тижня в Західній Аттиці фактично від комариних укусів померло дві людини. Грецький союз громад і спільнот у їхній смерті обвинуватив регіональну владу. В неурядовій організації вважають, що вона не вжила жодних заходів під час періоду розмноження небезпечних комах. Закордонним туристам, які зараз відпочивають на морських курортах Греції, епідеміологи настійно рекомендують застосовувати антикомарині спреї та мазі, а також стежити за тим, щоб увечері комарі не потрапляли в готельні номери й знищувати їх чи вмикати на ніч прилади, які відлякують цих комах.
Українцям, які планують найближчими місяцями відпочити в Греції, ми настійно рекомендуємо в жодному разі не ігнорувати ці попередження.
До речі, ще більше заражених західнонільською малярією у Сербії. За даними Інституту громадського здоров’я, у країні вже зареєстровано 102 випадки зараження. Через це загинуло 9 осіб, п’ятеро з них жили в Белграді, а решта — у Воєводіні. При цьому людей укусили комарі поблизу Дунаю, де ті розмножуються з неймовірною швидкістю.
У сусідній з нами Румунії також відзначено один смертельний випадок від цього виду малярії. Як повідомило міністерство охорони здоров’я, першою жертвою став 79-річний житель придунайського Галаца. В нього був цілий «букет» захворювань, які активувалися після комариного укусу. В лікарнях придунайських міст країни перебувають ще 11 людей, заражених малярією.
А от Болгарію це лихо оминуло. Тут у придунайських населених пунктах вчасно вжили заходів зі знищення личинок комарів, поставили сітки на балкони й вікна в приморських готелях. І навіть ці мінімальні запобіжні заходи поки що допомагають уберегти людей.
Як інформують епідеміологи, вірус західнонільської малярії до європейських країн переносять перелітні птахи, які заражають комарів, що поширюють хворобу. На Балканах вона з’являється зазвичай наприкінці травня чи на початку червня.