«Пішов із життя великий друг України, видатний американець, непримиренний ворог «імперії зла» сенатор Джон Маккейн. Востаннє ми бачилися із сенатором минулого року, обговорювали військову допомогу для України, зокрема передачу Україні від США протитанкових ракетних комплексів «Джавелін». 24 серпня під час військового параду до Дня Незалежності України ми бачили «Джавеліни» на бойових машинах нового українського війська. Україна завжди пам’ятатиме Вас! Дякую Вам, Сенаторе! Спочивай у мирі, друже», — написав у Фейсбуці Голова Верховної Ради Андрій Парубій.
Сумною звісткою для всього українського народу назвав повідомлення про смерть Джона Маккейна Президент України Петро Порошенко. «Ми ніколи не забудемо його неоціненний внесок в розвиток демократії і свободи в Україні та підтримку нашої держави», — написав він у своєму мікроблозі у Твіттері.

Представники української влади, політики, громадські діячі і звичайні українці цими днями згадують американського героя, сенатора-республіканця Джона Маккейна, який помер 26 серпня на 82-му році після тривалої боротьби з раковою пухлиною мозку. Він був упевнений, що «Україна зробить Європу кращою, а Європа покращить Україну», і намагався донести цю думку світові. Коли Росія розпочала свою агресію проти України, у березні 2014-го він заявив: «Ми всі — українці!» і закликав світ допомогти нашій державі, повідомляє «Голос Америки». Саме він назвав Росію «бензоколонкою, що маскується під державу». «Це клептократія і корупція. Це нація, економіка якої спирається винятково на поставки нафти і газу», — казав Маккейн. Він зізнавався, що «все життя пам’ятатиме людей Майдану», і відіграв значну роль у рішенні США надати Україні летальну зброю. Саме так званий «закон Маккейна» заклав у бюджеті США на 2019 рік 250 мільйонів доларів допомоги нашій державі.
На звістку про смерть Маккейна відгукнулися політики й колишні президенти США, які представляють різні політичні партії. Екс-президент демократ Барак Обама зазначив: «Мало кому з нас довелося витримати ті випробування, які витримав Джон, або продемонструвати ту мужність, яку продемонстрував він. Всі ми можемо прагнути до того, щоб мати мужність ставити вище благо над своїм власним. Джон найкращим чином показав нам, що це означає». Екс-президент республіканець Джордж Буш-молодший написав у Твіттері: «Деякі життя настільки яскраві, що складно уявити, що вони закінчилися. Деякі голоси настільки лункі, що важко думати, що вони стихли. Джон Маккейн був людиною глибоких переконань і патріотом вищого ґатунку». Високо оцінили внесок сенатора в розбудову трансатлантичної співпраці, просування свободи слова і верховенства права генсек НАТО Єнс Столтенберг, а також світові лідери країн, зокрема, канцлер ФРН Ангела Меркель, президент Франції Еммануель Макрон, прем’єр-міністри Великої Британії — Тереза Мей та Канади — Джастін Трюдо, президент Литви Даля Грібаускайте тощо.
Водночас стримано на смерть сенатора відреагував чинний президент США Дональд Трамп, який обмежився словами співчуття родині, висловленими на його сторінці у Твіттері. За інформацією The New York Post, Трамп за-
блокував пропозицію речниці Сари Сандерс і керівника апарату Джона Келлі опублікувати офіційну заяву щодо смерті сенатора. В уже підготовленій заяві йшлося про героїчне військове минуле Маккейна, який брав участь у в’єтнамський війні, після бойового вильоту потрапив в полон, де провів п’ять років. Власне, Трамп і раніше говорив, що не вважає Маккейна героєм.
Вдова сенатора Сінді Маккейн (яка, до речі, може зайняти місце чоловіка в Конгресі) не коментувала ситуацію. Однак стало відомо, що на поховання Дональда Трампа не запросили. Як інформує The New York Times, Джон Маккейн сам спланував свій похорон і розпорядився на прощальну церемонію Трампа не кликати.
Як відомо, Джон Маккейн був одним із найголовніших серед республіканців критиків чинного президента США. Зокрема, він різко розкритикував Трампа після його липневої зустрічі в Гельсінкі з президентом РФ В. Путіним. «Жоден із попередніх президентів ніколи не принижував себе більш зневажено перед тираном. Президент Трамп не тільки не зміг говорити правду про противника, а й виступаючи за Америку перед світом, наш президент не зміг захистити все, що робить нас такими, які ми є», — заявив тоді Маккейн.

Наталя ОНИЩУК.
Фото з сайту svoboda.org