У вересні в Болгарії учетверте буде проведено веломарафон «Дунай Ультра», маршрут якого прокладено болгарським берегом однієї з найдовших річок Європи.

Уже сьогодні велосипедисти, професіонали й аматори, вийдуть на старт у північно-західному місті Видин і вирушать до північно-східного села Дуранкулак, яке розташоване на кордоні з Румунією і на березі Чорного моря. Учасникам велопробігу належить подолати 670 кілометрів уздовж Дунаю. Вони проїдуть міста Лом, Белене, Свіштов, Русе, Сілістра й десятки придунайських сіл. Якщо в попередні роки організатори пропонували учасникам подолати цю відстань за екстремально короткий час у форматі дуатлону, що включає етап перегонів і етап велоперегонів, то цього року вперше з метою залучення більшої кількості учасників марафон не матиме змагального характеру. Кожний учасник може проїхати 670 кілометрів уздовж Дунаю зі швидкістю, яку вважає прийнятною для себе, не непокоячись про строки приходу до фінішу.

Один із варіантів — промчати маршрутом за 48 годин, не помічаючи навколо нічого, крім сірої стрічки шосе, а інший — проїхати дуже красивими місцями за 5 днів, милуючись заходом сонця і світанками, знайомлячись із людьми, котрі живуть у цьому регіоні. До речі, він вважається найбіднішим у Болгарії, і молодь намагається за першої нагоди покинути придунайські міста й села. Ось чому організатори веломарафону переконані, що він може стати одним із кроків до відродження Дунайського регіону.

«Коли ми тільки починали прокладати маршрут, місцеве населення не сприймало наше починання як можливість розвитку регіону. Але ми досить наполегливо розвивали наш проект, що перетворюється на туристичний продукт. І, повертаючись на Дунай щороку, доводимо, що розвиток цього виду туризму може стати основою для серйозного поштовху майбутньому регіону», — заявив в ефірі Болгарського національного радіо Борис Бегимов, який був одним з ініціаторів веломарафону.

Торік у ньому брали участь і велосипедисти з Румунії, а 
оргкомітет розраховує, що згодом на старт побажають вийти аматори велосипедного спорту з інших придунайських країн. У 2017 році Міністерство туризму Болгарії відзначило маршрут «Дунай Ультра» престижною нагородою у номінації «Інновація року».

«Чому Дунай?» — поставили Б. Бегимову запитання журналісти.

«Та тому, що всім добре знайоме болгарське узбережжя Чорного моря, краса гір Родопів і Балкан, а от придунайська територія, незважаючи на свою виняткову привабливість, залишається для більшості болгар терра інкогніта. Натомість я вважаю все поріччя Дунаю найбільш цікавим і пізнавальним маршрутом на всьому континенті», — висловив своє переконання засновник велопробігу.

На його думку, «Дунай Ультра» — не пересічна спортивна подія, а виклик духу, випробування волі, і, звісно, бажання пізнавати Болгарію, відкрити для себе й людей щось нове.

Для тих, хто почав замислюватися а чи не стати учасником пригодницького пробігу наступного року, Борис Бегимов повідомив: усім учасникам буде надана можливість подолати маршрут за 7 і за 10 днів з ночівлею в містах і селах, а також у наметах на березі ріки. Звичайно, комфорт велосипедистам не пропонується, а от відмінний відпочинок із пригодами й новими враженнями гарантовано.