Несподівана заяву зробив президент Македонії Георге Іванов під час зустрічі в Скоп’є з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом. Як повідомило електронне видання македонської газети «Вісті 24 години», президент запевнив свого співрозмовника, що дотримується думки: країна має стати членом НАТО і ЄС. Він назвав це стратегічним пріоритетом, але висловився проти договору про перейменування країни, підписаного міністрами закордонних справ Македонії і Греції.

Думку президента майже дослівно повторив і голова опозиційної, раніше правлячої партії ВМРО-ДПМНЄ Християн Міцковски, з яким теж розмовляв генсек НАТО. Він також висловив сумнів у правильності й доцільності договору з Грецією.

Але Столтенберг був категоричний: «Членство країни в НАТО і ЄС без схвалення договору із Грецією неможливе». Він назвав позицію цих політиків «ілюзіями» стосовно того, що без договору з Грецією країна зможе вступити до НАТО. «Зараз, коли 29 членів Альянсу запросили Македонію до НАТО, не упускайте цього історичного шансу. Ви ще в 2008 році виявили бажання стати членами Альянсу, десять років чекали нашого запрошення, а тепер відмовитися від нього — неправильно. Іншої альтернативи в Македонії немає, крім схвалення домовленостей із Грецією про нове найменування країни».

Уже звертаючись до народу Македонії, Столтенберг закликав голосувати за договір із Грецією і вступ до НАТО. За його словами, це дозволить поступово поліпшити економічну ситуацію в країні, залучити великі іноземні інвестиції. Адже інвестори будуть переконані, що їхні фінансові вкладення в економіку країну надійно захищені. Він висловив сподівання на те, що в наступний його приїзд до Македонії вона вже буде членом НАТО.

У п’ятницю до Скоп’є з офіційним візитом прибув канцлер Австрії Себастьян Курц. Йому й членам австрійської делегації було влаштовано пишний прийом біля будівлі уряду. Канцлер Австрії проведе зустріч із прем’єр-міністром Македонії Зораном Заєвим і спробує переконати президента країни, що без схвалення договору із Грецією її членство в НАТО неможливо.