Вересень у Болгарії — місяць фестивалів і свят. І не тільки офіційних — возз’єднання Північної і Південної Болгарії, що відзначається 6 вересня, а також Дня Незалежності, який країна готується відсвяткувати 22 вересня, а й безлічі народних.

На цей час закінчується збір зернових культур і деяких фруктів, триває збір знаменитого перцю, помідорів, кавунів і динь, починається збирання винограду. 

І в місцях, де традиційно вирощують ці культури, за давньою традицією по черзі проводяться свята черешні й троянди, а потім гарбузів, кавунів, винограду тощо.

Так, у п’ятницю в селі Куртово Конаре, що на півдні країни, почався триденний традиційний фестиваль болгарського перцю і помідорів. Сюди з усієї країни з’їжджаються майстри приготування страв із цих продуктів, артисти, художники й, звісно, туристи.

Основним конкурсом фестивалю буде приготування з перцю і помідорів відомої болгарської лютениці. Це — гостра й не дуже паста, трохи схожа на кетчуп, але ситніша й приємніша на смак. Ця страва болгарам слугує як закуска, паста для бутербродів, гарнір. Готують її або безпосередньо перед споживанням, або консервують на зиму. В кожному регіоні лютеницю готують по-різному, тому й смак у неї неоднаковий. У неділю після дегустацій журі фестивалю обере «Царицю лютениці», яка отримає не тільки головний приз фестивалю, а й, можливо, запрошення на роботу до ресторану чи на підприємство з виробництва цієї улюбленої болгарами страви. Крім того, будуть відзначені нагородами найбільший помідор і перець, вирощений у Болгарії, найкрасивіша лялька чи інша художня композиція, виготовлена із цих та інших овочів. У програмі також виступи фольклорних колективів із усіх регіонів країни, конкурс художників, які творитимуть під час пленеру, дитячі майстерні, де дівчаток учитимуть готувати лютеницю та інші страви із червоного, жовтого, білого й зеленого перцю.

А в неділю в селі Старосел (Пловдивська область) буде дано традиційний старт гроздоберу (грозде з болгарського перекладається як виноград), тобто початку збору винограду. Свято почнеться з ритуального віджиму винограду новообраною «Царицею вина». Організатори приготували безліч сюрпризів для гостей — біо-базар, алею народних ремесел з виготовлення посудин для зберігання вина, конкурси з приготування обрядних короваїв і найкрасивіший традиційний народний жіночий одяг з Добруджанського, Родопського, Піринського, Фракійського та Шопського регіонів, у якій вони вшановують у себе бога вина Діоніса.

У селі Старосел уже кілька років існує Храм вина. До цього свята його відреставрували, поповнили новими сортами вина з різних регіонів, і тепер їх можна буде продегустувати, а напій, що сподобався, купити в подарунок. Організатори свята пообіцяли, що не дадуть нудьгувати нікому.