Літо традиційно вважається в Німеччині «часом солоних огірків», тобто періодом, коли в політичному житті країни нічого не відбувається. Цей вислів сягає своїм корінням у другу половину XVIII століття і спочатку так називали час найменшої доступності харчових продуктів, коли в наявності залишалися хіба що огірки. Оскільки в цей період падала й ділова активність, вираз став означати взагалі час затишшя у будь-якій сфері діяльності.

 

Однак цього року про солоні огірки ніхто й не згадав. Спочатку аномальна спека поставила під загрозу все сільське господарство країни, а фермерів зробила потенціальними банкротами. Потім, буквально з першими краплями дощу й прохолодним вітерцем, у країні спалахнула якщо не пожежа, то полум’я великої напруженості, й не будь-де, а в Хемніці, колишньому «ендеерівському» Карл-Маркс-Штадті, відомому своїм пам’ятником автору «Капіталу» роботи радянського скульптора Льва Кербеля.

 

Колись один із великих промислових центрів Німецької Демократичної Республіки -- місто Хемніц у федеральній землі Саксонія -- пройшов типовий шлях виживання після возз’єднання двох Німеччин: втратив 20% працездатного населення, але встояв і перетворився на цілком привабливе місце, де вдалося обмежити відтік населення і подолати безробіття. У місті є музеї, музичний та драматичні театри, влаштовуються цікаві художні виставки та інші культурні заходи.

 

От у цьому самому місті останнього уїк-енду серпня кілька тисяч правих демонстрантів пройшли по вулицях з криками: «Ми покажемо, хто в місті господар!». Учасники спонтанного маршу поводили себе дуже агресивно, здіймали руки в гітлерівських вітаннях, нападали на людей, яких вони вважали іноземцями. Багато осіб було травмовано. На все це з докором дивилася шестиметрова голова Карла Маркса.

 

Німецька і світова преса багато писала про ці події, тож немає потреби зупинятися на них докладно, але основну канву все ж нагадаю.

 

Приводом для демонстрації стала загибель від ножових поранень 35-річного німця. І навіть не самий злочин, а те, що в його скоєнні підозрюються «мігранти», іракець і сирієць, про що стало відомо з витоку в інтернет конфіденційної інформації з прокуратури -- ордера на арешт одного з них.

 

Політичні сили правого спектра негайно скористалися цим фактом, щоб спровокувати масові заворушення. Поліція до них не була готова, незважаючи на попередження Федерального відомства із захисту конституції про можливі безлади і про те, в Хемніц стікаються праві екстремісти не тільки з усієї Саксонії, а й з інших федеральних земель для участі в дозволеній демонстрації правих сил «Безпека для Хемніця». Про це повідомила газета «Тагесшпігель» з посиланням на відповідний документ, що його було надіслано до поліції Саксонії. У ньому, зокрема, наголошувалося, що «вбивство громадянина Німеччини за участі підозрюваних мігрантів спровокувало високу ступінь емоційної напруги». Не виключаються напади правих екстремістів на політичних супротивників, поліцію, виборчі дільниці й гуртожитки мігрантів.

 

При цьому абсолютно не зрозуміло, чому поліція адекватно не відреагувала на плановані правими екстремістами акції. За визнанням самих поліцейських, вони недооцінили серйозність ситуації і таким чином допустили ескалацію насильства.

 

Аналітики вважають, що в поліції дуже часто бувають зв'язані руки, коли справа доходить до злочинів, котрі скоїли мігранти. Вони не хочуть обвинувачень у політичній некоректності, а тому уникають називати національність правопорушників. Так було, наприклад, у Кельні, коли в офіційних звітах не писали про те, що основними учасниками заворушень у новорічну ніч кілька років тому були саме мігранти. Тому недостатню активність поліції можна розцінювати як прояв співчуття до демонстрантів.

 

Цю позицію досить відверто сформулював депутат Бундестагу від правої партії «Альтернатива для Німеччини» (АдН) Маркус Фронмайєр, який написав: «Якщо держава не може захистити своїх громадян, вони виходять на вулиці й захищають себе самі». Згідно з опитуваннями громадської думки, АдН є в Саксонії другою за популярністю і у випадку виборів набере не менше 17 відсотків. Характерно, що її голова Александр Гауланд узяв під захист демонстрантів у Хемніці. За його словами, це нормально, що в результаті подібного вбивства спостерігається вибух обурення. Таке могло статися де завгодно -- і в Констанці, і у Фрейбургу. І не потрібно плутати самооборону і самосуд -- заявив він німецькій газеті «Вельт».

 

І якраз у ці напружені дні колишній сенатор Берліна з питань фінансів, соціал-демократ Тіло Саррацин підлив масла у вогонь, представивши громадськості свою нову книжку, в якій він стверджує, що Німеччина зазнала «ворожого поглинання» ісламом. Тіло Саррацин відомий своїми скандальними публікаціями. Кілька років тому вийшла його книжка під назвою «Німеччина себе знищує», також присвячена проблемам міграції.

 

А на думку заступника голови Вільної демократичної партії Німеччини Вольфганга Кубікі, коріння заворушень у Хемніці слід шукати у словах Меркель про хвилю мігрантів з Північної Африки, сказаних 2015 року: «Ми з цим упораємося». За цю думку його було піддано масованій критиці з боку колег-політиків. Крістіан Лінднер, голова Партії вільних демократів, одразу ж дистанціювався від слів свого заступника, хоча й не назвав його по імені: «Міграційна політика Меркель змінила нашу політичну культуру, -- написав він у Твіттері, -- в гірший бік. Але це не пояснює і не вибачає цькування, расизм або насильство».

 

Тим часом фракція Лівих у ландтагу Саксонії вважає, що публікація ордера на арешт підозрюваного -- це нехтування фундаментальними основами функціонування правової держави, що призвело до розв'язування погромних настроїв стосовно мігрантів і безсоромного використання трагічної загибелі молодої людини в політичних цілях.

 

А соціологи стверджують, що німецькі суспільні настрої загалом переживають зсув у правий бік, що значною мірою провокується недобросовісної пресою.

 

Ну а мешканці Хемніця, як зазначають журналісти, не дуже-то й обурені нещодавніми подіями. На думку городян, це не демонстрація правих сил, просто люди шукають вихід своєму невдоволенню, адже жінки, особливо світловолосі, стали боятися виходити на вулицю після 10-ї години вечора. «Такого тут ніколи не було», -- кажуть мешканці міста і водночас зазначають: «Погано, що багато людей піддалися настроям натовпу і не хочуть заспокоюватися».

 

Для заспокоєння громадян та демонстрації переважання в суспільстві здорових центристських сил влада міста влаштувала минулої неділі просто неба великий концерт, на якому виступили найпопулярніші музичні групи країни. Девіз заходу «Нас більше», тобто тих, хто проти правого насильства. І їх справді було значно більше. За оцінками поліції, кількість учасників заходу сягала 65 тисяч. Акції правих організацій напередодні і під час концерту поліція заборонила.

 

Марія КОПИЛЕНКО,
директор Інституту Німеччини, заслужений журналіст України.

 

Голос України