Масовими затриманнями, а саме — понад тисячу осіб, та розгоном закінчилися мирні акції протесту проти підвищення пенсійного віку, які відбулися в неділю у 38 містах Росії. Для мітингів опозиція обрала саме 9 вересня, бо цього дня у РФ проходили вибори губернаторів, мерів та депутатів. У більшості міст, де оголошували акції, влада їх не погодила, тому вони вважалися «несанкціонованими».

Як можна побачити на численних відео та фото з акцій у соцмережах, російська поліція не гребувала застосовувати силу до противників пенсійної реформи. Причому під руку потрапляли і пенсіонери, і підлітки, і журналісти. ЗМІ вже назвали це одними із найбільших розгонів та арештів мітингувальників у РФ за останній час.

Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявичус засудив масові затримання учасників протестів у російських містах. «Мене нажахали відео з сьогоднішніх демонстрацій у Росії з кадрами необґрунтованого застосування сили та масових затримань, в тому числі й дітей. Право людей на мирний протест необхідно поважати. Затриманих сьогодні та протягом попередніх днів або тижнів треба негайно звільнити», — написав він у Твіттері.

Опозиціонера Олексія Навального, який закликав виходити на акції протесту проти пенсійної реформи, затримали ще до початку мітингів, і зараз він відбуває 30-денний термін ув’язнення за «порушення» під час проведення акції «Він нам не цар» у січні 2018 року.

Зазначимо: в червні влада Росії запропонувала провести пенсійну реформу. Згідно з проектом, затвердженим урядом, росіян очікує поетапне підвищення пенсійного віку: для чоловіків — з 60 до 65 років до 2028 року, для жінок — з 55 до 63 років до 2034-го.

У липні Держдума в першому читанні ухвалила відповідний законопроект.