У Салоніках відкрито 83-й Міжнародний ярмарок-виставку, який є наймасштабнішим і одним з найвідвідуваніших у всьому Середземноморському регіоні. Він працюватиме до 16 жовтня.

На церемонії відкриття з великою промовою виступив прем’єр-міністр Греції Алексіс Ципрас. У ній було представлено план розвитку країни після її виходу з меморандумів з надання фінансової допомоги. Він наголосив на найважливіших моментах зростання економіки й соціальної підтримки населення: підвищенні продуктивності праці, боротьбі з безробіттям і соціальному захисті пенсіонерів і малозабезпечених громадян. За його словами, уряд має намір вийти на всі погоджені з кредиторами бюджетні орієнтири без скорочення пенсій, як вимагає Міжнародний валютний фонд. І водночас значно полегшити податковий тягар на різні верстви населення. «Ми абсолютно впевнені, що в 2019 році доб’ємося первинного профіциту в 3,5 відсотка без зниження пенсій. Зараз основний спір з колишніми кредиторами триває навколо того, буде реалізовано чи ні заходи, яких вимагає МВФ на 2019 рік. За нашим даними й прогнозам економістів на 2019-й, думка МВФ, що ми не зможемо досягти цих показників, не підтвердилася», — заявив Ципрас. Він додав, що грецькі фахівці зараз уточнюють свої прогнози, а потім у середині жовтня, як і всі країни єврозони, Греція представить проект бюджету на 2019 рік Європейській комісії з поясненням своєї позиції, що нові заходи економії не виправдані фінансово й лише сповільнять зростання економічних показників.

Нагадаємо, що Греція з 2010-го одержувала кредити від міжнародних кредиторів в обмін на реформи, які включали й зобов’язання уряду Греції провести з 2019-го чергове скорочення пенсій. Це спричиняє величезне невдоволення всього суспільства й критику з боку опозиції.

А тепер, коли Греція вийшла з меморандумів із кредиторами, уряд може самостійно ухвалювати рішення і до кінця цього року розробить законопроект про поступове скорочення податку на нерухомість до 50 відсотків для 1,2 мільйона малозабезпечених і на 30 відсотків — для родин із середніми доходами. Ципрас пообіцяв змінити структуру податку, щоб він став справедливішим. Крім того, в 2019-му уряд обіцяє підвищити мінімальну зарплату всім держслужбовцям, а до кінця цього року вона зросте в співробітників правоохоронних органів, військовослужбовців, суддів і науковців.

У Салоніках Ципрас оголосив, що з 2019 року зменшаться страхові внески для людей вільних професій (лікарів, юристів, інженерів) з доходом понад 7000 євро, а також для фермерів. Глава уряду пообіцяв виплату щомісячних субсидій від 70 до 200 євро на утримання житла для 300 тисяч родин з низькими доходами. І заявив, що після восьми років затягування пасків на настійну вимогу кредиторів кожний громадянин Греції відчує реальне поліпшення життя.

Цей виступ Алексіса Ципраса чимало оглядачів вважають програмним перед наступними парламентськими. При цьому прем’єр і лідер партії СІРІЗА не використовував популістських приймів, а всі плани підкріплював розрахунками економістів і думкою експертів Європейської комісії.