У Хорватії почався гучний судовий процес. На лаві підсудних опинився один із найвпливовіших політиків країни -- мер хорватської столиці Мілан Бандич, який обвинувачується у зловживанні службовим становищем і завданні збитків скарбниці Загреба на 40 тисяч євро. Він дозволив злочинній групі, пов'язаній із церквою, установити в місті мережу кіосків своєї компанії, але не платив належних податків із прибутку.

Хорватські ЗМІ нагадують, що Мілан Бандич очолював міську владу майже 17 років, починаючи з 2000-го. Одного разу йому вдалося виграти вибори в сильного суперника завдяки популістському ноу-хау. За кілька місяців до виборів на його пропозицію було знижено ціни на проїзд у міському транспорті. Це дуже сподобалося народу, і Бандичу віддали більшість голосів. Але був у мера й невдалий період -- в 2002 році він змушений був подати у відставку після того, як поліція затримала його за керування автомобілем у нетверезому стані. Тоді він спробував навіть втекти на своїй машині від поліцейських, але був затриманий. Через скандал, що вибухнув, був змушений на певний час піти зі своєї посади. Але потім знову був обраний мером Загреба.  І, очевидно, відчув себе всесильним очільником столиці. Разом із двома своїми заступниками він і розставив кіоски по місту та почав отримувати надприбуток. До речі, його спільникам також пред'явлено обвинувачення у зловживанні владою, і вони сіли разом із колишнім шефом на лаву підсудних.

Суд над злочинною групою може тривати кілька місяців, бо Мілан Бандич уже на першому засіданні заявив: "Повністю заперечую все, в чому мене обвинувачують". Адвокати мера зажадали від обвинувачення додаткових  доказів його провини. На їх збір потрібен певний час. Хорватські видання нагадують, що в 2015 році Бандич і 15 осіб, включаючи співробітників мерії, уже були обвинувачені в хабарництві й зловживанні службовим становищем, що завдало шкоди Загребу й державі в розмірі трьох мільйонів євро. Але процес у цій справі так і не розпочався, бо в сторони обвинувачення було недостатнє доказів для суду.