У Македонії триває передреферендумна агітаційна кампанія. Якщо правлячі партії почали її ще в понеділок, 10 вересня, то опозиційна ВМРО-ДПМНЄ лише у вівторок заявила про своє ставлення до референдуму, який має відбутися 30 вересня. 
 

Голова ВМРО-ДПМНЕ Христіан Міцковскі вже вночі провів прес-конференцію для журналістів, які дочекалися закінчення засідання центрального й виконавчого комітетів партії. Як повідомило македонське інформаційне агентство МКД, керівництво опозиційної партії дійшло висновку: кожен громадянин країни повинен голосувати за своїми переконаннями, головне — надати йому інформацію для роздумів.
«Наша країна перебуває на роздоріжжі, і кожен повинен обрати для неї історичне рішення. Хочу лише зазначити, що нинішній уряд зруйнував усі договірні позиції (із Грецією. — Ред.), досягнуті раніше. Після консультацій із громадянами члени центрального й виконавчого комітетів партії ухвалили рішення, що кожна людина має діяти за своїми власними переконаннями. Кожен сам зможе ухвалити рішення, краще для його родини й нашої дорогою Македонії. Македонія — це не тільки Міцковскі чи Заєв (прем’єр-міністр і лідер правлячого Соціал-демократичного союзу Македонії), а й кожний вільний громадянин. Перед вами вся інформація із цього питання, і ви знаєте, що робити і як голосувати. Просто слухайте свій розум і серце, і Македонія виграє від цього», — цитує слова лідера найбільшої опозиційної партії Х. Міцковскі агентство МКД.
Останніми днями громадяни Македонії одержали достатньо інформації про те, що виграє країна від згоди народу пере-
йменувати Колишню югославську Республіку Македонія (під такою назвою вона стала членом ООН. — Ред.) в Північну Республіку Македонія і наступного вступу до НАТО, а потім — і в ЄС, що. На думку багатьох, це значно переважує страхи, що нагнітаються Москвою і певною мірою Белградом, від приєднання країни до Альянсу. Не витримують критики в більшості македонців і твердження ВМРО-ДПМНЄ та президента Георге Іванова, що країна втратила договірні позиції із Грецією і легко пішла на поступки сусідам. Більшість упевнена, що тривалий мир і добросусідство кращі за протистояння і тупу впертість, що закриває шлях до цивілізованого європейського співтовариства.
Підтримати цю впевненість готовий і сам міністр оборони США Джеймс Меттіс, який у вівторок повідомив, що планує відвідати Македонію найближчими вихідними. Він висловив свою занепокоєність тим, що Росія може спробувати вплинути на результати голосування, щоб перекрити Македонії рух до 
НАТО. «Якщо посол цієї країни хоче зробити заяву в одній з газет країни, то це одна справа. І зовсім інша те, що Росія практикує від Естонії до Сполучених Штатів, в Україні й зараз у Македонії. Її дії адаптовані до конкретної ситуації і завжди завуальовані, як я встиг помітити», — заявив глава Пентагону. Він додав, що їде до Македонії для того, щоб «стало ясно — ми підтримуємо македонський народ; переконаний, що демократії не можна залишати на самоті».