Чорногорські ЗМІ повідомили, що армія країни у вівторок отримала два багатоцільові вертольоти Bell 412EPI, закуплені для потреб ВПС у Canadian Commercial Corporation.

Договір із цією компанією уряд Чорногорії підписав наприкінці січня цього року. Він передбачав доставку трьох середніх багатоцільових вертольотів: двох Bell 412EPI і одного Bell 412EP. Першу сучасну машину армія Чорногорії одержала ще в середині квітня й почала навчати пілотів працювати на ній. Радіо й телебачення Чорногорії (RTCG) повідомило, що всі вертольоти придбано в кредит, а їх загальна вартість становить 30 мільйонів євро.

Прем'єр-міністр Чорногорії Душко Маркович в інтерв'ю RTCG сказав: «Коли ми вступали до НАТО, уряд пообіцяв, що тепер маленька Чорногорія ввійде до співтовариства найсильніших і найрозвиненіших країн світу, і як відповідальний член Альянсу зміцнюватиме обороноздатність нашої армії, виходячи з потреб колективної безпеки. Уряд розуміє, що саме так ми недвозначно показуємо відповідальність за комфорт і безпеку наших громадян, а також інвесторів, туристів і всіх, хто відвідує нашу країну.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, який відвідав Чорногорію наприкінці минулого тижня, одразу після поїздки до Македонії, зазначив: «Після вступу Чорногорії до НАТО інвестиції країн-членів Альянсу в цю країну зросли вдвічі». І назвав це хорошим і переконливим аргументом для громадян Македонії.

Нагадаємо, що вони на референдумі 30 вересня мають визначитися -- чи вступати країні до Північноатлантичного блоку, а потім і до ЄС або пасти задніх у європейській цивілізації, виконуючи волю московських правителів, які всіляко намагаються перешкодити євроатлантичній інтеграції цієї балканської країни. Столтенберг із Подгориці ще раз нагадав македонцям: «НАТО забезпечує безпеку мільярда громадян країн Європи й Північної Америки. І приєднання до Альянсу означає, що ще 29 інших країн   піклуватимуться про них і безпеку інвесторів. Безпека -- це фундамент процвітання і економічного зростання, і прикладом цього служить Чорногорія».