Предстоятель Білоруської автокефальної православної церкви архієпископ Новогрудський і Північно-Американський Святослав (Логін) заявив, що після отримання українськими православними Томосу про автокефалію, визнаної канонічної незалежності добиватиметься і Білоруська церква. Глава автокефальних православних Білорусі і в інтерв’ю білоруській редакції радіо «Свобода» назвав рідною українську церкву, підкресливши, що православ’я в Білорусі починалося з Київської митрополії, згодом цинічно знищеної московською церквою.

«Наша мета — також легалізуватися в Білорусі і офіційно отримати статус автокефалії… У минулому столітті наша церква робила реальні кроки, щоб отримати автокефалію і визнання», — заявив лідер БАПЦ архієпископ Святослав (Логін).
Як відомо, у своїх заявах Вселенський патріарх називає незаконним приєднання до московської патріархії православних не тільки України, а й Білорусі та Литви — всіх, хто входив до стародавньої Київської митрополії. «Якщо визнають українську церкву, то наступні кроки повинні бути і щодо білоруської церкви. Це дає нам приклад і показує, що ситуація розвивається відповідно до канонів. Канони, як відомо, вимагають для окремого православного народу окремої церкви. Це 34-те апостольське правило. А канони не обговорюються, а виконуються», — додав він. 
Архієпископ Святослав підкреслив, що церква в Білорусі старша за московську церкву і РПЦ. «Спочатку хрестили Київ, Полоцьк. У нас були вже свої храми побудовані, й тільки потім виникла Москва, яка цинічно, неканонічно підпорядкувала собі Києво-Литовську митрополію», — нагадав білоруський владика. 
Глава БАПЦ архієпископ Святослав (Логін) родом із Чернігова, тут проживає його мати, яку він провідує щороку. Сам же мешкає у США — в Білорусь йому в’їзд заборонено. Перебуваючи в Чернігові, владика молиться під час літургії у храмах Київського патріархату. Дід владики Святослава був одним із засновників Білоруської академії наук.
Як розповів владика Святослав автору цих рядків, у Білорусі громади його церкви діють на нелегальних умовах, богослужіння здійснюються таємно, на квартирах, на всі прохання про реєстрацію громади отримують традиційні відмови.

Чернігів.