Майже на місяць — до 7 жовтня — поліція Берліна випустила на волю усіх неповнолітніх злочинців, котрі утримувалися у слідчому ізоляторі. В цьому закладі впродовж чотирьох тижнів перебувають правопорушники віком від 14 до 18 років, котрі скоїли нетяжкі злочини. Здебільшого сюди потрапляють за дрібні крадіжки чи хуліганство.
 

«Канікули» тимчасові: неповнолітні злочинці повинні з’явитися до ізолятора у призначений час. Причиною такого кроку правоохоронців стало те, що 22 вересня сюди має бути доправлений перший ісламіст, котрий підлягає депортації, а вже у жовтні — ще 12 таких громадян. Тож до кінця вересня він стане закладом суворого режиму для утримання осіб, що становлять потенційну загрозу для громадської безпеки. Неповнолітніх в’язнів з цього ізолятора мали перемістити в інше приміщення, але оскільки його не встигли підготувати, то їх тимчасово звільнять.
Уже не вперше правоохоронці змушені запроваджувати такі заходи щодо тих, хто позбавлений волі за незначне порушення закону: в німецьких в’язницях катастрофічно бракує місць. За повідомленням міністерства юстиції, нині в країні переповнено 16 в’язниць.
Однак, за неофіційними даними, їх набагато більше, оскільки чимало не можуть бути використаними за призначенням. Вони або ремонтуються, або не відповідають законодавчим вимогам, адже впродовж останніх 30—40 років кошти на реконструкцію місць ув’язнення майже не спрямовувалися, йдеться у повідомленні відомства. Не фінансувалося і будівництво нових в’язниць.
Тим часом потреба в них є: у зв’язку зі зростанням тероризму в Європі впродовж останніх кількох років кількість ув’язнених стрімко зростає. Тому німецький уряд, разом з урядами федеральних земель, має намір спрямувати на розширення місць ув’язнення сотні мільйонів євро.

Берлін.