Проблема видачі угорських паспортів нашим громадянам на Закарпатті, на жаль, існує давно. Неодноразово це питання порушувалося під час переговорів на різних рівнях між Києвом та Будапештом. Але ситуація не розв’язувалася, і одна з причин — угорська сторона вважає свої дії нормою. Та опублікований Укрінформом у середу відеоролик, на якому українцям під дзвін келихів шампанського роздають угорські паспорти в консульстві Угорщини в Береговому з проханням не повідомляти про це владі, демонструє новий рівень уже існуючого напруження між країнами.
«В Угорщини є дві опції: довести, що відео з видачею... фейк, або вжити заходів прямо зараз. Гадаю, що реальним є тільки друге», — спрогнозував подальший розвиток події очільник нашого МЗС Павло Клімкін у Твіттері.
Павло Клімкін також підтвердив, що для України не стала новиною інформація про роздачу паспортів громадянам України, всупереч українському законодавству, але оприлюднене відео — доказ, на який потрібно реагувати.
За його словами, консула буде позбавлено акредитації, і невдовзі він залишить нашу країну.

 «Цей консул поїде до Будапешта чи до іншого угорського міста. Але він — просто гвинтик у цій дипломатичній конструкції», — зауважив міністр у відео, опублікованому в Фейсбуці, не уточнивши, про кого із дипломатів йдеться. Хоча із заяви міністра зрозуміло, що Київ знає, хто з угорських консульських співробітників є «героєм» зйомки. Клімкін додав, що МЗС наразі перевіряє автентичність відео роздачі паспортів в угорському консульстві в Береговому. Окрім того, повідомив, що в Нью-Йорку на ГА ООН він зустрінеться з угорським колегою Петером Сійярто і обов’язково порушить це питання. «Я його (відео. — Ред.) покажу Сійярто, скажу, що консулу немає чого робити (на Закарпатті. — Ред.), хай видає угорські паспорти угорським громадянам краще в Будапешті», — повідомив міністр і додав, що порядок денний зустрічі з главою МЗС Угорщини «буде досить напружений».
Водночас міністр наголосив, що за будь-якого розвитку подій Київ продовжить працювати, аби громадяни угорського походження, зберігаючи культурну самобутність, відчували себе частиною українського суспільства. «Там буде більше України. Щороку більше України. Саме там (на Закарпатті)», — зауважив Клімкін.
У свою чергу в СБУ заявили, що вони весь час публічно говорять про загрозливі тенденції, але українське законодавство не передбачає кримінальної відповідальності за подвійне громадянство. «Єдине, що ми можемо, це позбавити чиновника доступу до держтаємниці», — сказала речниця СБУ Олена Гітлянська у коментарі УНІАН.
Проблема подвійного громадянства в Україні є не тільки на Закарпатті. Значна частина українців мають, окрім нашого громадянства, зокрема, румунське чи російське. І на тлі агресії РФ, дедалі гостріших непорозумінь з Будапештом, історичних суперечок з Варшавою Україні зараз, як ніколи, потрібно зосередитися на цій ситуації.
Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко після інциденту в Береговому у Фейсбуці повідомила, що у Верховній Раді планують провести дебати про посилення відповідальності при приховуванні подвійного громадянства. Вона зазначила, що ситуація вимагає жорсткої реакції МЗС і СБУ. «Й мені здається, що прийшов час провести в Верховній Раді дебати щодо посилення відповідальності про приховане подвійне громадянство (йдеться передусім про можливе подвійне громадянство чиновників, держслужбовців, депутатів всіх рівнів, це є реальною загрозою національній безпеці держави)», — наголосила І. Геращенко. 

ДО РЕЧІ

На Закарпатті, за різними даними, до моменту отримання Україною безвізу з ЄС угорських паспортів було видано понад 100 тисяч.

Довідково

КонституціяУкраїни забороняє подвійне громадянство. Але Закон України «Про громадянство» передбачає: якщо громадянин України набув громадянства іншої держави, то в правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України. Тобто, якщо ви набули угорське громадянство, але не відмовляєтеся від українського, то, за вітчизняним законодавством, ви залишаєтеся громадянами України. І в цьому ж законі йдеться про те, що вихід із громадянства України допускається в разі, якщо особа набула громадянства іншої держави. Ключове слово щодо позбавлення громадянства «допускається» — не є обов’язковим. Тобто наразі ситуація така, що українське законодавство, з одного боку, не дозволяє бути громадянином двох держав, але й не передбачає чіткої відповідальності за це.