У Македонії тривають дебати щодо референдуму про схвалення народом договору з Грецією про перейменування країни і її подальший вступ до НАТО, а потім і до Європейського Союзу. При цьому, як свідчать численні опитування, кількість людей, готових проголосувати за угоду із сусідньою країною, збільшується.
 

Цьому, безсумнівно, сприяли візити до країни генсека НАТО, канцлерів Австрії та Німеччини, міністрів оборони США й Італії, які зустрічалися із президентом країни й лідерами опозиції, щоб переконати їх у виборі правильного евроінтеграційного шляху. У четвер із цією ж місією до Скоп’є прилетіла й міністр оборони ФРН Урсула фон дер Ляєн.
І слід зазначити, що позиція опозиційних сил, котрі виступають проти договору із Грецією, почала поступово пом’якшуватися. У середу лідер ВМРО-ДПМНЄ Христіан Міцковскі під час телевізійних дебатів на каналі «ТВ 21» заявив, що його партія з повагою поставиться до того, що більшість громадян країни проголосують позитивно з питання, яке виноситься на референдум. За його словами, партія погодиться з думкою більшості, але тільки у випадку, якщо плебісцит буде визнано таким, що відбувся, в підрахунок голосів проходитиме без підтасувань. Раніше лідери ВМРО-ДПМНЄ заявляли, що нізащо не дозволять змінювати конституційну назву країни. Міцковскі казав, що його партія підтримує вступ Македонії до НАТО і ЄС, але досі проти договору з Грецією. «Тож чому ви тоді не закликали громадян голосувати на референдумі проти цього?» — запитали його.
«Я б це зробив, якби питання стосувалося тільки договору. Але його пов’язали зі вступом країни до НАТО і ЄС, що, на нашу думку, є маніпуляцією. Тому наша позиція така — кожен голосує по совісті», — відповів лідер опозиційних сил.
Нагадаємо, що референдум у Македонії, який має визначити подальшу долю народу й балканської країни, відбудеться 30 вересня.