Видача угорських паспортів громадянам України на Закарпатті є викликом національній безпеці. Про це вчора в ефірі «Сніданку з 1+1» заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін. «Роздача громадянства сама по собі заборонена Віденською конвенцією про консульські зносини. Те, що ми дозволяємо, вони і мають робити на нашій території. Це виклик нашій національній безпеці. Але коли консул каже, що ти там це приховуй під столом, такий паспорт там показуй, а такий там — це насправді якоюсь мірою намагання познущатися, але і над самим собою», — зазначив міністр, додавши, що на Закарпатті «реально замало України».

Коментуючи заяву свого угорського колеги Петера Сійярто про те, що в разі висилання консула через роздачу паспортів у Береговому Будапешт вживе заходів у відповідь, П. Клімкін повідомив, що Угорщина не буде роздавати своє громадянство просто так на території України, зокрема на Закарпатті. Ця тема для Києва є так званою червоною лінією. «Наслідки будуть дуже прості: ми з угорцями сядемо знову. Будемо говорити про те, як подовжується перехідний період для Закону «Про освіту». Це для них важливо. Ми будемо говорити про те, як здійснюється фінансування угорської діяльності. 22 тисячі українських громадян угорського походження отримали минулого року допомогу. Там (на Закарпатті. — Ред.) їх загалом 100—110 тисяч. Це означає, що кожна п’ята родина отримує цю допомогу. Яким чином, в яких грошах, через які механізми? Якраз зараз перевіряємо. Теми розмови з угорцями у нас є. Але в принципі, хочете, називайте це «червоною лінією»: вони, угорці, не будуть роздавати громадянство просто так і не будуть маніпулювати нашими громадянами», — зазначив очільник МЗС.
Водночас П. Клімкін наголосив, що Будапешт, попри триваючий конфлікт з Україною, не блокує рух нашої держави до європейської та євроатлантичної інтеграції. «Те, що Угорщина блокує ту чи ту зустріч, це поки що не змістовне блокування. Змістовно — ми йдемо до ЄС та НАТО без змін», — пояснив він і висловив упевненість, що згодом компроміс буде знайдено.
Окрім того, П. Клімкін вважає, що в Будапешті не зрозуміли його позицію щодо інциденту в Берегові. Як зауважив він у Твіттері, основною проблемою є не сам факт видачі паспортів, а заклик приховати це від української влади. «Здається, мене дехто в Україні та за кордоном недочув. Проблемою на скандальному відео з Генконсульства Угорщини в Берегові є не тільки роздача громадянства, а заклик приховати це від України. Є про що говорити, і ми будемо діяти!» — наголосив міністр.

Зауважимо, що міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що після скандалу через оприлюднення відео угорці можуть вдатися до нових кроків з метою уповільнення інтеграції України до ЄС.