«Маючи досвід боротьби за незалежність України на початку  XX століття, ми шукаємо відповіді, намагаємося зрозуміти, що пішло не так, і які уроки потрібно винести, аби не допустити подальших помилок», — наголосила віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе, виступаючи з промовою на урочистому заході з нагоди 100-річчя спадщини Української Народної Республіки в Нью-Йорку, повідомляє прес-служба уряду.

Проводячи паралелі з подіями, що супроводжували Україну в боротьбі за незалежність, Іванна Климпуш-Цинцадзе згадала про приклади з власного життя. «Для мене ця трагічна і водночас героїчна боротьба є важливою частиною сімейної історії. Я зростала на розповідях про мого діда, Дмитра Климпуша, одного з лідерів Карпатської України. Він вважав, що українці, як і будь-яка інша нація, заслуговують на власну державність. Він і вся його родина заплатили високу ціну за віру і любов до України», — додала віце-прем’єр-міністр.
Іванна Климпуш-Цинцадзе переконана, що без міцної і безпечної України складно буде зберегти стабільність і безпеку на Європейському континенті: «Захід разом із вільною та безпечною Україною матиме нові перспективи. Вибір простий: виграти разом з Україною, або не мати реального майбутнього. Ось чому Україні не можна чекати на порозі НАТО та ЄС».
За її словами, Росія намагається переконати наших західних партнерів у тому, що Україна небезпечна та нестабільна країна. «Ми не можемо стати жертвою російської пропаганди про те, що нібито Україна є «слабкою державою». Ця так звана «слабка» держава зуміла розпочати і проводить низку структурних реформ, які охопили майже всі сфери суспільного життя — від децентралізації, медицини, освіти до фундаментальних реформ у безпековій, судовій системах та у правоохоронних органах. Кожен день ми працюємо, щоб стати ближче до ЄС та НАТО. І тому надважливою стала ініціатива Президента щодо закріплення європейської та євроатлантичної інтеграції в Конституції України», — наголосила віце-прем’єр-міністр.