«Ми захищаємо українську землю та наш вільний вибір, ми протистоїмо відроджуваній неоімперіалістичній державі, яка хоче поділити світ наново, і таким чином ми захищаємо вільний світ», — сказав Президент Петро Порошенко, виступаючи 26 вересня на загальних дебатах 73-ї Генеральної Асамблеї ООН. «Москва робить українських дітей сиротами. Катує наших патріотів у своїх в’язницях. Понад 1,5 мільйона людей стали внутрішньо переміщеними особами. Вони все ще не можуть повернутися до своїх домівок. Росія постійно примножує людську трагедію», — наголосив Президент і закликав світову спільноту пам’ятати про причини війни в Україні. «Не забуваймо що це за війна. Україна ухвалила суверенне рішення про власний шлях до вільного світу, заснованого на демократичних цінностях та правилах. Росія карає Україну за це. Вбиває. Руйнує будинки. Вона бреше у промисловому масштабі. Вона робить вигляд, що Україна, як і Грузія, «самі напали на себе», — сказав Петро Порошенко і запитав присутніх: «Чи знаємо ми, який наступний сусід Росії «нападе на себе»? Чи буде світ й далі перебувати в стані «зручного заціпеніння», сподіваючись, що «наступним буду не я»?»

«ООН не повинна мовчати, коли цінності та принципи, закріплені її Статутом та принципами міжнародного права, порушуються країною, що має право вето. Це не просто виклик, це наш шанс зробити Організацію Об’єднаних Націй корисною для всіх людей і реалізувати таким чином девіз цієї сесії Асамблеї», — цитує Президента України його прес-служба.
Виступаючи на Генасамблеї він повідомив, що в окупованому Росією Криму «зафіксовано безліч випадків убивств, катувань, переслідувань та арештів за сфабрикованими звинуваченнями. Список заручників та жертв російського окупаційного режиму в Криму зростає майже що-дня. Здається, що бути українцем чи кримським татарином у сьогоднішніх реаліях окупованого півострова є кримінальним злочином». Президент підкреслив, що Україна вдячна світовій спільноті за підтримку її спроб звільнити бранців Кремля, які утримуються в російських тюрмах, у Криму та на окупованих територіях. «На жаль, Кремль залишається байдужим до цих звернень міжнародної спільноти і багатьох представників російської інтелігенції», — сказав Петро Порошенко і закликав країни-члени ООН докласти більше зусиль для того, щоб досягти поваги до прав людини в тимчасово окупованому Криму шляхом прийняття відповідної резолюції Генеральної Асамблеї ООН.
Президент також застеріг, що за окупацією Криму мішенню Росії сьогодні є окупація Азовського моря. Він повідомив про систематичні порушення РФ свободи міжнародної навігації через Керченську протоку як для українських, так і для іноземних суден через незаконне будівництво керченського мосту. «Такі грубі порушення мають бути припинені як незаконні, в тому числі в рамках Конвенції ООН з морського права. Вони мають отримати рішучу відповідь, включаючи посилення санкційної політики та інші цілеспрямовані заходи»,  — сказав він.
Також Президент України поновив свій заклик до Асамблеї вшанувати одну з найбільших трагедій в історії людства — Голодомор, 85-ті роковини якого відзначатимуть цього року, — шляхом прийняття відповідної декларації.
На полях 73-ї Генасамблеї ООН відбулися і двосторонні зустрічі Президента України. Зокрема, Петро Порошенко передав Генеральному секретареві ООН ноту щодо рішення України не продовжувати дію договору про дружбу з Росією. А під час перемовин з Президентом Туреччини Реджепом Ердоганом йшлося про стан та перспективи співпраці в торговельно-економічній, інвестиційній, медичній сферах, а також взаємодії у рамках ООН, повідомляє прес-служба Президента. 
Так чи інакше, але українська тема виринала у виступах світових лідерів повсякчас. Президент Польщі Анджей Дуда, виступаючи на засіданні Ради Безпеки ООН, нагадав, що Організація допустила порушення Будапештського меморандуму, який Росія, США, Британія підписали в обмін на добровільне ядерне роззброєння України. «Для забезпечення довіри до міжнародної спільноти вкрай важливо твердо дотримуватися зобов’язань, які ми взяли на себе. З огляду на це із сумом хочу звернути увагу на те, як розгортаються події в сфері безпеки в нашому регіоні: Центральній та Східній Європі. Тільки за останні кілька років ми стали свідками відвертого порушення Будапештського меморандуму, що гарантує територіальну цілісність України в обмін на її мирну і добровільну денуклеаризацію», — сказав Дуда у промові, з якою детальніше можна ознайомитися на його офіційному сайті. Також Президент Польщі різко виступив проти використання хімічної зброї і закликав до використання міжнародних механізмів для попередження поширення зброї масового знищення та притягнення винних до відповідальності. При цьому він навів приклад використання хімзброї «певними країнами», які в такий спосіб мстяться своїм громадянам за кордоном, натякаючи на отруєння Скрипалів у британському Солсбері. Окрім того, Дуда повідомив, що Польща вирішила відновити свою участь у миротворчих операціях ООН.
Стати на захист суверенітету й територіальної цілісності України закликала Прем’єр-міністр Норвегії Ерна Солберг, повідомляє Укрінформ. «На моєму материку, в Європі, основоположні правила й принципи міжнародного права перебувають під загрозою. Суверенітет і територіальна цілісність України в межах міжнародно визнаних кордонів повинні бути відновлені», — сказала Солберг. При цьому вона наголосила, що «відповідальних за грубі порушення міжнародного гуманітарного права слід притягнути до відповідальності». «Наслідки нестабільності стосуються усіх нас. Глобальні загрози безпеці потребують глобальних відповідей. Рада Безпеки ООН повинна мати можливість діяти, як і ми, — держави й регіональні організації. Зони конфлікту й нестабільності служать розплідниками для екстремізму та міжнародного тероризму», — наголосила Солберг.
У порушенні міжнародного права звинуватила Росію Прем’єр-міністр Великої Британії Тереза Мей, виступаючи на Генасамблеї ООН у середу. «Такі країни, як Росія, кричуще порушують міжнародне право. Від захоплення чужих територій до безрозсудного використання хімічної зброї на вулицях Великої Британії агентами російського ГРУ», — цитує прем’єрку DW.
Тим часом стало відомо, що Україна, США, Німеччина і Франція мають намір винести на розгляд Ради Безпеки ООН резолюцію про миротворців та міжнародну адміністрацію на Донбасі. Про це повідомив міністр закордонних справ Павло Клімкін. «Резолюцію підготовлено дуже давно. В нас є домовленість із нашими друзями — Сполученими Штатами, Німеччиною та Францією. Ми внесемо спільну резолюцію. Це буде резолюція від усіх нас. Для цього треба далі тиснути на Росію, оскільки зараз вона намагається відбиватися руками і ногами від будь-якої справжньої миротворчої операції», — сказав Клімкін, слова якого наводить агенція «Інтерфакс-Україна». Він також наголосив, що миротворча місія повинна складатися не лише з військового контингенту, а й передбачати міжнародну адміністрацію і поліцейський компонент.

Коментар

Сподіваємося на підтримку резолюції про порушення прав людини на окупованих територіях

Про це на своїй сторінці у Фейсбуці написала Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко, яка бере участь у 73-й сесії Генеральної асамблеї ООН.
«Звичайно, ключова тема виступу Президента Порошенка з високої трибуни Генасамблеї ООН — це наслідки російської агресії і окупації, захоплення Криму і Донбасу, екологічна катастрофа на окупованих територіях, мілітаризація колись туристичного півострова, порушення прав людини. Особливий акцент і заклик — введення миротворчої місії з широким мандатом тимчасової міжнародної адміністрації під егідою ООН. Президент говорив про чергові провокації росіян в Азовському морі й незаконно збудований керченський міст», — зазначила політик та додала, що для неї чи не найважливішими були слова Президента про бранців Кремля. «Історії кримчан Володимира Балуха і Олега Сенцова, які знаходяться між життям і смертю і голодують з вимогою звільнити усіх бранців Кремля, і розповідь про Сергія Глондаря, що жодного разу не бачив своєї маленької донечки, яка народилася після мобілізації тата. Сергій разом з побратимами вже 3,5 року утримується в окупованому Донбасі. Президент Порошенко розповів всьому світові, що РФ відмовляється забрати своїх громадян, яких послала вбивати українців і які засуджені за терор в Україні, в обмін на політв’язнів Кремля», — наголосила І. Геращенко.
Також вона підкреслила, що час від часу камери виводили на два великі екрани біля трибуни картинки сесійної зали, яка уважно слухала українського Президента. «І тільки одна делегація виділялася — росіяни. Їхні представники закочували очі, кусали губи, смикалися і йорзали, й уважно конспектували», — додала вона.
«Ось останнє правильно. Нехай записують за українським Президентом, що ми й надалі будемо боротися за кожен сантиметр української землі, до повного відновлення територіальної цілісності. Ми подаватимемо в міжнародні суди на Росію, ми виступаємо за реформу ООН, де країна—член Радбезу безсоромно зловживає правом вето. І з кожної міжнародної трибуни, і на кожній зустрічі нагадуватимемо про всі злочини Росії», — наголосила Перший заступник Голови Верховної Ради та зауважила, що зала аплодувала після виступу українського Президента, що нечасто буває на пленарному засіданні Генасамблеї ООН. «Сподіваюся, цей виступ і вся величезна робота на полях асамблеї наближають нас до вирішення питання по миротворцях і збільшують кількість прихильників України, які вже в найближчі місяці підтримають резолюцію щодо порушень прав людини на окупованих територіях», — зазначила І. Геращенко.