2 жовтня президент Каталонії Кім Торра закликав прем’єр-міністра Іспанії Педро Санчеса протягом місяця узгодити механізм для самовизначення регіону, повідомляють західні ЗМІ. 
В іншому разі Торра погрожує позбавити Санчеса підтримки своєї партії в національному парламенті. «Якщо механізм не буде погоджено до листопада, партії, які виступають за незалежність регіону, не зможуть більше гарантувати панові Педро Санчесу стабільність у парламенті Іспанії», — заявив Торра в каталонському регіональному парламенті, повідомляє «Радіо Свобода».
І ці погрози небезпідставні. Після того, як прем’єру Маріано Рахою оголосили вотум недовіри, Педро Санчес зміг обійняти посаду глави уряду саме за підтримки націоналістів Каталонії та Країни Басків. Тепер у Барселоні чекають зустрічних кроків.
1 жовтня минув рік відтоді, як на регіональному референдумі каталонці проголосували за відділення Каталонії від Іспанії. Тоді Мадрид визнав плебісцит незаконним, оголосив про відставку уряду, розпуск парламенту Каталонії і проголосив пряме правління автономією. Лідерів каталонських партій, що виступають за незалежність, та урядовців було затримано і звинувачено в злочинах проти держави. Колишній прем’єр Каталонії Карлес Пучдемон нині переховується від іспанського правосуддя в Бельгії.
Після приведення у червні до присяги нового уряду Каталонії Мадрид скасував пряме правління автономією, однак, попри всі зусилля офіційної влади Іспанії вгамувати сепаратистські настрої в регіоні, проблема не зникла. Річницю референдуму каталонці відзначили масовими демонстраціями, сутичками з поліцією, блокуванням залізничних станцій та автодоріг. Настрої демонстрантів за рік не змінилися. Вони вимагають проведення нового референдуму та проголошення незалежної держави Каталонії. До списку вимог хіба що додалося звільнення каталонських лідерів та чиновників, яких звинувачено в сепаратизмі.