Поліція Мюнхена розпочала перевірку факту вандалізму на могилі Степана Бандери, похованого в цьому місті. 15 жовтня (у річницю вбивства Степана Бандери агентом КДБ), у Youtube було викладено відео, на якому видно, як кремлівський пропагандист, громадянин Великої Британії Грем Філліпс зриває український прапор з хреста на могилі і прикріплює напис «Тут похований український нацист Степан Бандера».

Така наруга спричинила великий суспільний резонанс і численні запити ЗМІ, йдеться на сторінці у Фейсбук Генерального консульства України у Мюнхені. «15 жовтня Генконсульство невідкладно зв’язалося з Управлінням поліції Мюнхена з інформацією про зазначений інцидент та проханням про відповідне реагування, в результаті чого було відкрито справу і проведено необхідні оперативно-слідчі та процесуальні дії. Нині триває слідство, після закінчення якого матеріали будуть передані до прокуратури для належної правової оцінки скоєного. Генконсульство перебуває в контакті з мюнхенськими правоохоронними органами і тримає справу на особливому контролі», — йдеться у повідомленні.
За результатами перевірки інциденту буде ухвалене рішення щодо можливого порушення кримінальної справи, повідомляє DW. Агенція уточнює, що згідно з Кримінальним кодексом Німеччини плюндрування могили вважається злочином, за який передбачається покарання у вигляді грошового штрафу або позбавлення волі до трьох років.
Нагадаємо, що Грем Філліпс є персоною нон грата в Україні. Він підтримує російських бойовиків на Донбасі. Нещодавно Філліпса затримала британська поліція в приміщенні посольства Грузії в Лондоні, після того, як він увірвався на виставку про війну 2008 року в Південній Осетії і почав викрикувати антигрузинські та антинатівські гасла.